Weet jij het verschil tussen een brandmanagementsysteem en een brandmeldpaneel?

‘Wat is eigenlijk het verschil tussen een brandmanagementsysteem en een brandmeldpaneel?’ Die vraag krijgen wij regelmatig. Anders dan de namen misschien doen vermoeden, zijn de verschillen tussen beiden groter dan de overeenkomsten. Dit komt voornamelijk doordat elk systeem voor een ander soort gebruiker bedoeld is. We zetten de verschillen graag voor je op een rijtje.

Verschillende gebruikers

Het belangrijkste verschil is dat een brandmanagementsysteem bedoeld is voor de eigen organisatie. Terwijl een brandmeldpaneel bedoeld is voor de brandweer. Daarom worden bijvoorbeeld in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen vaak beide oplossingen gebruikt: één voor de brandweer en één voor de interne organisatie. Zo’n paneel heet ook wel een nevenpaneel. Op deze manier kun je de veiligheid van patiënten, bewoners en personeel het best waarborgen als het gaat om vroegtijdige signalering van brand.

Overige verschillen

Naast de verschillende soorten gebruikers, zijn er nog een aantal verschillen tussen beide systemen. Het kader hieronder laat dit zien.

  Brandmanagementsysteem Brandmeldpaneel
Voor wie? Interne organisatie Brandweer
Bediening mogelijk Ja Nee
Meld Elke melder Brandcompartimenten of zones
Beeld Vrij Bepaald door NEN2535, goedgekeurd door brandweer
Communiceert met Gehele of gedeelte installatie Gecertificeerde brandmeldinstallatie
Bekabeling Netwerk Functiebehoud of redundant
Noodstroom Vrij Verplicht
Beeldscherm Mag alles tonen Toont in eerste instantie alleen een brandalarm en storingen In rust mag het iets anders tonen
Geleverd door ICT bedrijf of installateur Gecertificeerde installateur of Systeemleverancier

 

De voordelen van een digitaal brandmeldpaneel

Brandmeldpanelen zijn er in twee soorten: conventioneel en digitaal. In principe zijn beide oplossingen identiek in wat ze doen. Een conventioneel paneel bevat echter geen digitale technologie. Terwijl een digitaal paneel feitelijk een touchscreen is en wél beschikt over zogeheten ‘embedded technologie’. Het voordeel hiervan is dat je er veel aanvullende functionaliteiten aan toe kan voegen. Zonder dat dit de werking van het paneel voor de brandweer in de weg zit. En die mogelijkheden breiden zich steeds verder uit. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van een kopie van het brandmeldpaneel via een beveiligde verbinding in de Cloud naar Smartphones.

Meer weten?

Bij complexe gebouwen is het een hele uitdaging om tot een overzichtelijk en functioneel paneel te komen. Pneuman kent alle eisen en wensen van NEN2535 en die van de brandweer. We gaan elke uitdaging dan ook met plezier aan. Neem contact met ons op voor advies over de mogelijkheden. Dan kijken we samen welke oplossing het best bij uw situatie past.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351