Tijdens een fikse onweersbui In 2017 brak in Theater de Kring brand uit in een van de tien meet- en regelkasten die op 24 meter hoogte tegen het dak van de schouwburg staan. Het was even zoeken naar de exacte locatie van de brand maar gelukkig kon de brandweer het vuur tijdig doven, waardoor alle voorstellingen door konden gaan. Ondanks dat er geen gewonden vielen of grote schade ontstond zat de schrik er goed in.
De brandweer complimenteerde de organisatie met de snelheid waarmee gehandeld is waardoor erger is voorkomen. Toch vond de organisatie dat het nog beter kon en ging op zoek naar verbetering. Die werd gevonden in een koppeling van een BHV App, met de bestaande brandmeldcentrale.
Zoeken naar de locatie van de brand is niet meer aan de orde. Alarmmeldingen van de brandmeldinstallatie worden nu direct doorgegeven aan de aanwezige BHV’ers, die daardoor direct in actie kunnen komen. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker de brand nog is te blussen.
Rookmelders signaleren een brand en geven die door naar de brandmeldcentrale. De locatie van de brand wordt door de melder naar de brandmeldcentrale gecommuniceerd. Dus die gegevens zijn bekend. Een gateway van Pneuman stuurt deze gegevens via een beveiligde Cloud omgeving naar de BHV App.
Elke aanwizge BHV’er wordt automatisch door geofencing gedecteerd. Zo weten ze van elkaar dat ze dienst hebben en kunnen via de app communiceren. Bij een alarm, zal degene die het dichtst bij de locatie van de brand is daar als eerste heen gaan. Dit kan via de app gecommuniceerd worden. De app biedt veel meer functionaliteit dan de oude PZI installatie.
Blijkt het loos alarm? Dan kan de brandweer afgemeld worden, en hoeft dan niet uit te rukken. Een klein brandje is nog door de interne organisatie te blussen. Bij een grotere brand zal men direct een ontruimingsprocedure starten. De tijdwinst die deze directe koppeling tussen de brandmeldcentrale en de BHV App oplevert, kan mensenlevens redden. Snelheid is geboden bij calamiteiten.