Ruim 50 jaar historie.

Pneuman is opgericht op 3 April 1967. Snelle rekenaars zien het direct; Pneuman bestaat meer dan 50 jaar.

Trots vieren we dat we al zo lang prachtige maatwerkoplossingen mogen creëren voor onze trouwe klanten die we vanaf deze plaats hartelijk danken. 

 

Pneuman’s grondlegger Joop Veerman startte in 1967 met het produceren van Pneumatische besturingen. Inmiddels gepensioneerd en uitgezwaaid, is hij nog steeds enorm actief in het bedrijfsleven.

Na eerst in een hoekje gewerkt te hebben bij een bevriend bedrijf dient de eerste expansie zich aan. Er wordt extra personeel aangetrokken dat in eerste instantie bestaat uit familie en vrienden. Gelijktijdig neemt Pneuman haar intrek in een eigen pand aan de Lupinestraat in Volendam.

Hoewel er hard wordt gewerkt zijn het onzekere tijden. Er worden door een klein team voornamelijk complexe pneumatische, elektrotechnische en hydraulische besturingssystemen en machines in de categorie "buitenissig" ontworpen en gefabriceerd. Overigens is de naam Pneuman ontstaan doordat Veerman het achterste gedeelte van zijn naam samenvoegde met voorste deel van Pneumatiek.

In 1989 nam het voltallige personeel van Pneuman een bijzondere beslissing. Een gedeelte van de aandelen waren te koop aangeboden. Deze werden aangekocht door de trotse eigenaren op deze foto. De meesten werken er nog. Later werden nog meer aandelen door nog meer personeel aangekocht, totdat alle aandelen in bezit waren van het grootste deel van het personeel. Tot op heden is deze buitengewone eigendomstructuur nog steeds van kracht.

In 1991 verhuist Pneuman naar Morseweg 73. Pneumatiek en machinebouw worden afgestoten, om te specialiseren in besturingspanelen zoals brandmeldpanelen en alarmpanelen. Visualisatie en besturing wordt hét specialisme van Pneuman. 

Deze foto is van 3 april 2007, toen ging het voltallige personeel met aanhang op de foto.

Tegenwoordig levert Pneuman nog steeds besturingspanelen in de breedste zin van het woord. Veelal met digitale technieken. De techniek ontwikkelt zich steeds sneller, veiligheid en duurzaamheid zijn daardoor continue te verbeteren. 

De lijfspreuk: "Alleen blijvend is dat wat steeds verandert" wordt meegenomen naar het volgende jubileum.