St. Janskerkhof Utrecht

  • Energiebesparing
  • Lichtmanagement
  • Brandmelding geintegreerd

Precies het paneel dat Janskerkhof nodig had


Maximaal haalbare

Er is een groot verschil tussen ontwerpen voor een gebouw of voor de gebruikers zelf. De directie had duidelijk omlijnde ideeën van wat ze met het paneel wilden. Daardoor, maar zeker ook dankzij de kundige begeleiding van adviesbureau Huisman & Van Muijen, hebben we het maximale uit het paneel weten te halen. Verlichting, brandmelding, zonwering, energiemonitoring, storingen en overwerk, alles wordt gecombineerd.

Efficiënt

Door ontbreken van voldoende kennis van gebouwfuncties vooraf worden bedienpanelen voor gebouwbeheer niet altijd ten volle benut. Gelukkig was die kennis hier wel vooraf aanwezig waardoor faculteit St. Janskerkhof van de Universiteit van Utrecht precies het paneel heeft dat is afgestemd op functie en gebruik.

 

Lichtmanagement

We maakten voor het gebouw een paneel, waarmee de verlichting van lokalen apart regel- en dimbaar is.  De geïnstalleerde LED-armaturen zijn door een DALI-sturing automatisch of handmatig te regelen. In hetzelfde paneel is brandmelding opgenomen. De exacte locatie ven een brandalarm wordt getoond in een geografische afbeelding. “Dit is precies het paneel dat de faculteit nodig had.”   

DALI

DALI (Digital Addressable Lighting Interface), een universeel communicatieprotocol stuurt via IP-routers en voorschakelapparatuur de ledverlichting. Voor schakelen en dimmen zijn geen relais nodig. Met DALI kan alle functionaliteit bereikt worden met maximaal gebruiksgemak.

Energiemonitor

Alle kilowattuurmeters zijn verbonden met de geleverde server. De standen worden direct getoond.

Brandmelding

Een alarm of storing wordt direct gemeld in een plattegrond zodat er geen twijfel is over de locatie.

Hier is het maximaal haalbare bereikt. - Jeroen Eenstroom Projectleider elektrotechniek bij Adviesbureau Huisman en van Muijen