Hoofdkantoor KBK Volendam

  • State of the art
  • Duo functionaliteit

Brandmelding en narrowcasting gecombineerd

Het gebouw van onze buren, KBK, een groot bouwbedrijf, heeft een metamorfose ondergaan. Modern, gasloos, energieneutraal, smart en het hoogste comfort zijn daarbij de uitgangspunten geweest. Het resultaat is fantastisch om te zien. En dat niet alleen, het is het eerste energie neutrale bedrijfsgebouw in de gemeente Edam-Volendam geworden. Het gebouw viel ook in de prijzen. Het won de Daikin Award 2018, een prijs voor, innovatieve en duurzame concepten in de categorie Smart Buildings. Een opsteker voor alle partijen die eraan hebben gewerkt.


Op advies van Hiensch Engineering, is het gebouw zeer duurzaam getransformeerd door een goede isolatie en het toepassen van warmte-koude opslag en zonnepanelen. Alle nieuwe technieken op het gebied van constructie, installatie, verlichting, klimaat en beveiliging zijn toegepast.

De nieuwe directie van het familiebedrijf KBK en Kuiper Steur Arcnitekten BNA hadden de wens om een digitaal brandmeldpaneel op te nemen in de royale hal. Er werd zelfs meteen bedacht om een bedrijfsfilm te tonen op het brandmeldpaneel als dat in rust is. Zo wordt veiligheid gecombineerd met uitstraling. Overigens is deze mogelijkheid opgenomen voor te certificeren panelen in de NEN 2535. Die noemt het “duo-functionaliteit”. Het paneel is daarvoor aangesloten op een Mediaplayer van KBK en op de brandmeldinstallaite.

Ottenhof Elektrotechniek, ook een buur van KBK, en verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties, heeft het paneel geïnstalleerd. Inmiddels is alles operationeel en het resultaat verbluffend.

Duofunctionaliteit

Op Bovenstaande foto wordt op het 55 inch touchscreen in de hal de bedrijfsfilm getoond. De film is speciaal gemaakt voor het 40 jarig bestaan van KBK, dat samenviel met de opening van het gebouw en een directiewissel. De film draait ook op hun website.

Alarmstatus paneel

Bij een alarm zal het paneel direct de plattegrond van het gebouw tonen en duidelijk maken in welke zone een brandalarm actief is. Op bovenstaande foto is het brandmeldpaneel actief. Gelukkig ging dit om een test en krijgt dit prachtige gebouw hopelijk nooit te maken met brand.

Het digitale brandmeldpaneel van Pneuman is multifunctioneel inzetbaar, en is prachtig te integreren in vele esthetische concepten en designs. - Kuiper Steur architecten BNA