Welke nieuwe inzichten geeft het Cascademodel 3.0 in brandrisico’s?

Het Cascademodel zoals dit al sinds 2012 gebruikt wordt geeft niet alleen inzicht in de impact van een brand. Het model laat ook zien op welke trede van de ‘waterval’ de verantwoordelijkheden bij brand liggen en hoe brandweerzorg goed georganiseerd kan worden. In juni 2022 publiceerde het NIPVF (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) een aangepaste versie met nieuwe inzichten: het Cascademodel 3.0. In deze blog gaan we dieper in op de drie speerpunten van dit model.

Het Cascademodel 3.0 bouwt voort op Cascademodel 2 en richt zich op brandweerzorg in de breedste betekenis van het begrip. Met behulp van dit model kunnen onder meer gebouwbeheerders, vergunningverleners, toezichthouders en brandbestrijders meer risicogericht adviseren over brandveiligheid. Conform dit model richt brandweerzorg zich op:

  1. het voorkomen dat brand überhaupt ontstaat.
  2. het beperken van de gevolgen van brand.
  3. het bestrijden van brand.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan achteraf moeten genezen. Daarom krijgt het voorkomen van brand in het Cascademodel 3.0 nog meer aandacht en wordt nogmaals benadrukt dat in de eerste plaats de gebruiker van het pand verantwoordelijk is voor het voorkomen van brand.

‘Eerste hulp’ bij brand

Als er onverhoopt toch een brand dreigt te ontstaan in je pand, of er is al een brand van beperkte omvang, dan kun je als gebouwbeheerder zelf ingrijpen met kleine blusmiddelen. Sta je echter machteloos door rookontwikkeling en de hitte die de brand veroorzaakt dan is optreden door de brandweer noodzakelijk.

Waar vuur is, is (vaak) rook en hitte …

In het nieuwe Cascademodel stelt men dat niet alleen het vuur zelf, maar ook de rook en hitte die met de brand gepaard gaan het vluchten extra kunnen bemoeilijken. De warmtestraling van een brand of het inademen van hete rookgassen hebben ernstige nadelige effecten op mensen die eraan blootgesteld worden. Zo veroorzaken rook en hitte onder meer de volgende effecten:

  1. Verminderde wil om te vluchten.
  2. Verminderde oriëntatie omdat de zichtlengte beperkt wordt.
  3. Belemmering van de ademhaling en het gezichtsvermogen door irritatie van de slijmvliezen.
  4. Verminderde conditie en cognitie vanwege verstikking.
  5. Pijn door het ervaren van hitte op de huid of in de bovenste luchtwegen.

Meer weten over het Cascademodel 3.0?

Die verminderde wil om te vluchten was mij nog niet bekend. En zo is er waarschijnlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het voorkomen van brand en de gevolgen daarvan wel iets nieuws te leren uit het Cascademodel 3.0.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351