Wat verandert er in 2021 in het Bouwbesluit?

Ik hoop dat iedereen gezellige en veilige feestdagen heeft gehad. En hoewel het nieuwe jaar alweer een week oud is, wil ik in onze eerste blog van 2021 de kans niet voorbij laten gaan om iedereen namens alle medewerkers van Pneuman een mooi en vooral gezond 2021 te wensen! Hopelijk wordt het een jaar met - naast nieuwe uitdagingen - ook nieuwe kansen voor ondernemers. Verder willen we je in deze blog graag attent maken op een aantal wijzigingen op het gebied van brandveiligheid in het Bouwbesluit.

Enkele wijzigingen voor brandveiligheid:

  1. Wbdbo van een brandcompartiment naar een lift in woongebouw 60 minuten (nieuwbouw).

  2. Rookdoorgangseisen Ra / R200 cf. NEN 6075 bij (beschermde) subbrandcompartimenten (nieuwbouw).

  3. Verduidelijking eisen portiektrappenhuis (nieuwbouw).

  4. Voorportaal (extra beschermde vluchtroute waaraan geen woningtoegangen grenzen) vereist voor lift in woongebouw (nieuwbouw).

  5. Vrijloopdranger verplicht bij woningtoegangsdeuren die zelfsluitend moeten zijn.

  6. Zelfsluitendheid woningtoegangsdeuren geldt ook bij verbouw en functiewijziging.

  7. Bij woonfuncties moet de sturing van de lift bruikbaar blijven bij brand; elektriciteitsvoorziening voor lift moet in een brandwerend afgescheiden ruimte liggen.

Wil je meer weten?

Naast wijzigingen op het gebied van brandveiligheid zijn er ook wijzigingen in het Bouwbesluit aangaande Gebruiksveiligheid, Toegankelijkheid, Duurzaamheid en Gezondheid. Voor een uitgebreide omschrijving van alle wijzigingen verwijzen we je daarom graag naar het volgende artikel: Wijzigingen Bouwbesluit 2021. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351