Het zal je maar overkomen; een alles verwoestende brand in je bedrijfspand waardoor je complete inventaris verloren gaat … Hopelijk zul je het nooit meemaken. Maar wat als het toch een keer gebeurt? Weet je dan wat je als eerste moet doen? Wat je moet regelen? Wat je moet vastleggen? Veel mensen zijn zo onder de indruk na een brand in hun bedrijfspand, dat ze vergeten om aantal belangrijke zaken direct te regelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.
Bij een kleine brand waarbij weinig schade aan het pand, de inventaris en de voorraden is geleden, hoef je niet veel te regelen. Trek er lering uit en neem maatregelen om herhaling van een dergelijke calamiteit te voorkomen. Stel jezelf ook de vraag of het wellicht brandstichting geweest kan zijn. In dat geval moet je aangifte doen bij de politie en maatregelen nemen om de buitenkant van je pand zo brandvrij mogelijk te maken. Mocht er een poederblusser zijn gebruikt om het vuur te doven, dan kunnen elektronische apparaten beschadigd zijn. Als er bijvoorbeeld bluspoeder in een PC terecht is gekomen, kan deze defect zijn. Meestal is dit nog op te lossen door de PC te laten reinigen.
Bij een grote brand komt er veel meer op je af wat je direct moet regelen. Als eerste is het belangrijk om de schade op te nemen. Raadpleeg daarna je verzekeringsadviseur en laat hem uitzoeken welke schade wordt vergoed. Is er schade aan de constructie van je pand? Is het noodzakelijk om het pand deels of geheel te laten herbouwen? Of kun je volstaan met renoveren? Moet je het bedrijf tijdelijk sluiten of kunnen je medewerkers doorwerken? Moet je wellicht tijdelijk een ander onderkomen voor hen regelen? Als je voorraden zijn verbrand, moet je deze opnieuw aanleggen?
Preventieve maatregelen nemen tegen het ontstaan van brand is nog altijd de beste manier om de continuïteit van je bedrijf veilig te stellen. Dit loont altijd. Ga maar na: na een serieuze brand ligt een bedrijf gemiddeld 44 dagen stil. Als er niet geleverd kan worden, zijn je klanten genoodzaakt hun producten bij een andere leverancier te bestellen. En het is niet altijd zeker dat deze klanten weer terugkomen zodra jouw bedrijf weer in de lucht is. Het verlies van klanten en van marktaandeel is dan ook de reden waarom meer dan de helft van de bedrijven binnen twee jaar na een grote brand alsnog failliet gaat. Zelfs na uitkering van de schadeclaim.
1. Informeer je zo breed mogelijk om een volgende brand te voorkomen.
2. De brandweer uit je regio kan tips geven hoe een brand te voorkomen.
3. Gebruik bij herbouw brandvertragende materialen. Doe dit in overleg met de aannemer.
4. Kies een gecertificeerd installateur die de norm en de wet kent en de hele installatie en brandmeldinstallatie zo veilig mogelijk aanlegt.
5. Denk ook aan de installatie van sprinklers.
6. Tot slot: maak gebruik van de nieuwste Cloud-technieken waardoor je sneller geïnformeerd bent bij brandgevaar.