Waar u op moet letten bij het kiezen van het juiste brandmeldpaneel

Als we kijken naar de verschillende soorten brandmeldpanelen, dan heb je grofweg de keuze tussen een conventioneel brandmeldpaneel en een digitaal brandmeldpaneel. Maar hoe weet u nu welk paneel het best past in uw bedrijfssituatie? We geven een aantal kenmerken van beide typen panelen om u te helpen de juiste keuze te maken.

 

Wanneer gebruik je een conventioneel brandmeldpaneel?

De meeste ondernemers schaffen een conventioneel brandmeldpaneel aan als dit een eis is die voortkomt uit het Bouwbesluit. Zo’n conventioneel paneel is in principe alleen bedoeld voor het doen van brandmeldingen aan de brandweer. In publiek toegankelijke gebouwen komt het voor dat men, ook als het niet geeist is, een brandmeldpaneel wil. Afhankelijk van factoren als complexiteit, de frequentie van bouwkundige veranderingen enzovoorts, kun je dan kiezen voor een conventionele of een digitale oplossing. Eén reden om voor een conventioneel paneel te kiezen is wanneer de ondernemer zelf zijn pand te complex vindt om in geval van brand, snel de weg naar de brandhaard te kunnen vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote industriële ondernemingen zoals een Kaasfabriek en bedrijven in de Petrochemie. Een conventioneel brandmeldpaneel wordt dan gebruikt om hulp te kunnen bieden bij het ontruimen van het pand na een brandmelding. Of om zelf snel actie te kunnen ondernemen vanuit de eigen bedrijfsbrandweer en de interne organisatie.

 

Wanneer gebruik je een digitaal brandmeldpaneel?

Digitale brandmeldpanelen worden net als conventionele, ook aangeschaft omdat dit voorgeschreven staat. Toch kiest men dit paneel vaker uit eigen overweging, omdat het digitale paneel diverse aanvullende voordelen biedt:

  • Op afstand benaderbaar
    Zo is een digitaal brandmeldpaneel eenvoudig en onzichtbaar te wijzigen op afstand.
     
  • Ruimtebesparend
    Een digitaal brandmeldpaneel kan een groot aantal plattegronden tonen op een relatief klein oppervlak, wat ruimtebesparend werkt.
     
  • Hotspots
    Met een digitaal brandmeldpaneel kunt u de zogeheten sprinklerzones apart weergeven als hotspots wat als voordeel heeft dat de sprinklerzones onderscheidend worden weergegeven.
  • Duo functionaliteit
    Dit houdt in dat als het brandmeldpaneel ‘in rust is’ het paneel gebruikt mag worden om reclame op te tonen. Ook kan het paneel dienen om het energieverbruik van het gebouw te monitoren.
     
  • Af te stemmen op specifieke situaties
    Het digitaal brandmeldpaneel is uit te breiden met individuele functionaliteiten, waarvan u denkt dat ze kunnen helpen bij brandpreventie. Denk hierbij aan zaken als het aangeven van vluchtroutes, het melden van verzamelplaatsen, de windrichting en het aangeven van opstelplaatsen van brandgevaarlijke stoffen. Ook het actief aangeven van watertappunten en het tonen van de (beste) aanrijroutes voor de hulpdiensten kunnen ingebouwd worden.
     
  • Communicatie in woord en beeld
    Het digitaal brandmeldpaneel kan notificaties verzenden naar de gebruikers evenals beelden van de situatie ter plaatse.
  • Compatible
    En tot slot is een digitaal brandmeldpaneel ontworpen om informatie van meerdere centrales van verschillende merken weer te kunnen geven, die onderling niet met elkaar kunnen communiceren.
     

Hulp nodig?

Hebt u vragen of wilt u hulp bij het maken van uw keuze? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.