Waar moet een aanvalsplan aan voldoen?

In de vorige blog hebben we het over het 'Aanvalsplan' gehad. Omdat we veel vragen kregen over dit onderwerp, gaan we in deze blog dieper in op het nut en de noodzaak van een dergelijk plan. We beantwoorden vragen als: 'Waarom is zo'n plan nodig? en 'Is het altijd verplicht om er een te hebben?'

Waarom een aanvalsplan?

Is er brand uitgebroken of zijn er gevaarlijke stoffen gelekt? In deze gevallen moet de brandweer snel ter plekke kunnen zijn om hulp te bieden. De brandweer moet daarom aan de hand van een aanvalsplan en een bereikbaarheidskaart exact kunnen zien hoe zij ‘ten aanval’ ofwel, te werk moet gaan. Hiervoor hebben sommige bedrijven een zogeheten aanvalsplan. Dit plan wordt door de brandweer ontwikkeld.

Is een aanvalsplan verplicht?

Een aanvalsplan is verplicht wanneer: er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, er veel mensen werken, een gebouw complex in elkaar zit of wanneer er mensen met specifieke hulp werken. Valt uw bedrijf niet onder die verplichting, dan is een aanvalsplan evengoed aan te raden. Ter ondersteuning van het aanvalsplan gebruikt de brandweer - indien in het pand aanwezig - ook het conventioneel of digitaal brandmeldpaneel.

Wat staat er in een aanvalsplan?

In een aanvalsplan worden vragen beantwoord als:

  • Hoe loopt de aanrijroute voor de brandweer?
  • Waar staan de gevaarlijke stoffen in het bedrijf opgeslagen en hoe zijn deze beveiligd?
  • Waar zijn beveiligingsinstallaties geplaatst?
  • Hoe ziet het ontruimingsplan eruit?
  • Welke maatregelen zijn genomen om te zorgen dat een brand zich niet snel verspreidt?
  • Is er een brandweerlift aanwezig?
  • Hoe werkt de ventilatie?
  • Waar bevinden zich de meterkast en de hoofdafsluiters etcetera?
  • Door al deze zaken in kaart te brengen laat u zien dat u de veiligheid van uw medewerkers en bezoekers serieus neemt.

Wie maakt het aanvalsplan?

Een aanvalsplan wordt door de brandweer opgesteld. Bent u verplicht een aanvalsplan te laten maken? Neem dan contact op met de brandweer in uw gemeente. Zij geven aan welke kaarten, plattegronden en relevante gegevens ze van u nodig hebben om een aanvalsplan te kunnen opstellen.

Even sparren?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden van conventionele of digitale brandmeldpanelen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag vrijblijvend met u mee. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351