Hangt in jouw bedrijfspand ook een brandmeldpaneel dat nog dateert uit de tijd van Napoleon? Of is het paneel ooit eens verplaatst en op een andere plek gehangen? Dan kan het zomaar zijn dat jouw brandmeldpaneel niet meer actueel is. En dat kan een probleem vormen voor de veiligheid. In deze blog schetsen we vier situaties waardoor een brandmeldpaneel, zonder dat je daar erg in hebt, opeens niet meer aan de veiligheidseisen voldoet.
Door de volgende interne veranderingen kan het zomaar zijn dat een op zich goed werkend brandmeldpaneel bij de eerstvolgende controle niet langer wordt goedgekeurd.
Als er bijvoorbeeld na een verbouwing bouwkundig iets is veranderd in het pand, dan zal dit ook op het brandmeldpaneel aangepast moeten worden. Anders komt de situatie op het brandmeldpaneel niet meer overeen met de nieuwe situatie. Dit kan in geval van brand voor verwarring en vertraging zorgen.
Wanneer het brandmeldpaneel op een andere muur is gehangen omdat dit misschien handiger leek, moet het paneel ook aangepast worden. Omdat de brandweer vanaf de nieuwe plek een ander perspectief heeft dan hij op het brandmeldpaneel ziet, omdat dit nog vanuit het oorspronkelijke perspectief is getekend. Ook dit kan leiden tot afkeuring van het paneel. Wat je ziet vanaf de plek waar het brandmeldpaneel hangt, moet overeenkomen met de situatieschets op het brandmeldpaneel. Dus hang je het paneel op een andere muur, dan moet je het paneel in dezelfde richting roteren en aanpassen zodat de pijl ‘U bevindt zich hier’ weer klopt met de werkelijke situatie.
De meeste technisch inhoudelijke veranderingen in een brandmeldinstallatie hebben invloed op hoe het paneel eruit ziet. Dit kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat er extra leds in het paneel moeten.
Door mutaties in eerdere bouwbesluiten kan het zo zijn dat een brandmeldpaneel dat er sinds het nieuwe bouwbesluit van 2012 hangt, er formeel niet meer hoeft te hangen. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je destijds wel, maar nu niet meer verplicht bent om een doormelding naar de brandweer te hebben. In dat geval hoef je het paneel dus niet meer op te hangen voor de brandweer. Dan kun je als verantwoordelijke besluiten om zo’n paneel dan maar weg te gooien. Maar dat is niet altijd verstandig. Want je interne BHV kan er natuurlijk altijd gebruik van maken. Bijvoorbeeld om een ontruiming te oefenen in het geval er brand of een andere calamiteiten uitbreekt. Ook vinden gasten van bijvoorbeeld een hotel, het vaak een geruststellend idee om te zien dat het bedrijf ‘iets’ aan veiligheid doet. Dit heeft dus een gunstige uitstraling op je bedrijf, mits het paneel op een goed zichtbare plek hangt, bijvoorbeeld in de entree.
Naast het conventionele brandmeldpaneel, is er ook tegenwoordig ook de mogelijkheid om de melding direct op je smartphone te ontvangen. Dit kan handig zijn als je je vaker niet in de directe omgeving van het brandmeldpaneel bevindt. Het hebben van een digitale melding is nog niet bij wet geregeld. Dus wil je advies over wat voor jouw situatie de beste en meest veilige keuze is? Bel ons dan gerust. We denken graag met je mee.