Een brandmeldpaneel is in principe alleen bedoeld voor de brandweer. Toch is ontruiming niet een taak van de brandweer maar van de interne organisatie. Een ontruiming wordt bijna altijd automatisch in gang gezet bij een brandalarm. Of het om een Type A of Type B ontruiming gaat hangt van een aantal factoren af die we in deze blog bespreken.
Via de knoppen op een brandmeldpaneel kunnen zogeheten 'slow whoops' of signaalgevers, selectief gekozen en geactiveerd worden om bepaalde gebieden in een gebouw of het hele gebouw te ontruimen. In dit geval spreken we over een Type B ontruiming. De sturing vindt dan plaats via de brandmeldcentrale. Een aparte ontruimingsinstallatie is dan niet noodzakelijk. In specifieke omstandigheden kan echter wel een ontruimingsinstallatie noodzakelijk zijn die ook gesproken woord of ‘luid alarm’ kan laten horen. Dan spreekt men over een Type A ontruimingsinstallatie.
De type A installatie werkt samen met de brandmeldinstallatie. De brandmeldinstallatie detecteert de brand, en vervolgens krijgt de type A installatie een seintje. Door middel van gesproken tekst wordt dan duidelijk gemaakt dat men het pand moet verlaten. Met een microfoon kan men zelf ingesproken boodschappen afspelen. Maar er zijn ook vooraf opgenomen boodschappen die afgespeeld kunnen worden via de speakers. Een ontruiming verloopt op deze manier rustiger. Het systeem type A mag daarnaast ook worden gebruikt voor andere zaken zoals het afspelen van muziek en als omroep.
De type B ontruimingsinstallatie is bij de meesten het bekendst. Dit is de brandmeldinstallatie die je in ieder bedrijfspand, school of kantoor tegenkomt. De ontruimingsinstallatie type A is vooral van belang voor mensen die niet bekend zijn met de situatie, zoals bezoekers, in dat geval zijn de luidsprekers van belang.
En dan zijn er nog een aantal uitzonderingen. Zoals bijvoorbeeld in de zorg. Immers, als iemand met een gebroken been in een ziekenhuisbed ligt, kun je omroepen wat je wilt, maar dat heeft dan geen zin. Of denk aan een gevangeniscel waar gevangenen vast zitten. In deze situaties wordt er gewerkt met een zogenaamd stil alarm via verpleeg- en bewakingspersoneel.
Het doel van een ontruimingssysteem type A & B is om bij brand of bij andere soorten calamiteiten een snelle en veilige ontruiming van een gebouw mogelijk te maken middels een ontruimingsalarm. Personen die in een bepaalde ruimte zijn worden gewaarschuwd en men moet het pand verlaten. In een wettelijke norm is vastgelegd hoe zo’n systeem moet functioneren. Een systeem kan op verschillende manieren werken:
En dan zijn er nog een aantal vormen van een ‘stil alarminstallatie’ voor ontruiming. Dit kan draadloos, de norm hiervoor is NEN2575-4 of met attentiepanelen voor ontruiming. Hiervoor geldt de norm NEN2575-5.
De situaties waarin een type A-ontruiming verplicht is, zijn zoals gezegd vastgelegd in een wettelijke norm. In het kort komen die hierop neer:
Al met al is ontruiming best ingewikkeld en zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Gaat het bijvoorbeeld om een complex gebouw waar veel verschillende boodschappen ten gehore gebracht moeten kunnen worden, dan kan een digitaal ontruimingspaneel duidelijkheid scheppen. Door de plattegrond van het gebouw en de te kiezen boodschappen overzichtelijk weer te geven, wordt het selecteren van de juiste keuze vereenvoudigd. Ook is het mogelijk om verschillende combinaties van boodschappen achter elkaar te selecteren. Ook is het mogelijk selectief gekozen opties te herstellen. Bijvoorbeeld in geval van ‘ongewenst alarm.’
Wil je meer weten over de mogelijkheden van ontruiming via een digitaal brandmeldpaneel voor jouw organisatie? Informeer bij ons naar de mogelijkheden. We denken graag met je mee over de beste oplossing voor jouw situatie.