Brand, wateroverlast, stroomuitval, een ongeval met gevaarlijke stoffen, bommelding of een gaslek: op elke werkplek kan een incident plaatsvinden dat de veiligheid van de mensen in en rond het gebouw direct bedreigt. Op zo’n moment is een goede, snelle ontruiming van het gebouw van levensbelang. Maar hoe pak je dat aan, zo’n ontruiming?
Het NIBHV (Nederlands Instituut BedrijfsHulpVerlening) kiest elk jaar in oktober een thema. Dit jaar was het thema Ontruimen en onderstreept het NIBHV het belang om minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening te houden. De afgelopen twee corona jaren is de ontruimingsoefening er bij veel bedrijven bij ingeschoten. Daarom roept het NIBHV bedrijven op de komende tijd weer een ontruimingsoefening te houden.
Om een veilige ontruiming mogelijk te maken, is het in de eerste plaats belangrijk dat er in je gebouw voorzieningen zijn voor alarmering, brandveiligheid en ontruiming. Daarnaast moeten er voldoende, goed getrainde bhv’ers zijn die ervoor zorgen dat een ontruiming goed verloopt. Wanneer je moet ontruimen weet je nooit vantevoren. Een calamiteit is immers niet te voorspellen. Daarom verdient het aanbeveling regelmatig een ontruiming te oefenen met alle betrokkenen. Zo’n oefening kun je namelijk wel plannen. Als iedereen weet wat hij of zij moet doen bij een calamiteit, kan dat levens redden.
Hoewel het thema ontruimen de hele maand oktober centraal stond, verdient dit belangrijke onderdeel van veiligheid uiteraard het hele jaar door de aandacht van eigenaren en beheerders van gebouwen. Om bedrijven te helpen bij het goed voorbereiden van een ontruiming, geeft het NIBHV op haar website een aantal tips en stelt een voorbeeld van een ontruimingsplan ter beschikking.
Heeft u na het lezen van deze blog behoefte om even te sparren over de mogelijkheden om brandveiligheid in uw bedrijf te verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op; we denken graag met u mee. Wij zijn Pneuman.