Niet elke automatische brand doormelding is betrouwbaar

Voor elke melding die bij de meldkamer van de brandweer binnenkomt, is de brandweer verplicht om uit te rijden. Als gevolg van automatische meldingen uit brandmeldinstallaties, rukt de Nederlandse brandweer nog te vaak uit zonder dat er daadwerkelijk brand is. Het gaat om ruim 50.000 meldingen per jaar waarvan maar liefst vijfennegentig procent loos alarm is. Federatie Veilig Nederland zet zich - samen met de brandweer - in om het aantal loze meldingen terug te dringen. 

Op naar honderd procent betrouwbaarheid

Door de betrouwbaarheid van brandmeldingen van brandmeldinstallaties te vergroten, streeft Federatie Veiligheid Nederland ernaar dat er straks alleen nog maar terechte meldingen binnenkomen bij de alarmcentrale. Een van de stappen om loze meldingen terug te dringen, is het stimuleren van het gebruik van technische verificatie. Hierbij kun je denken aan het gebruik van nieuwe, digitale technieken zoals slimme melders of slimme software die bijvoorbeeld rook, warmte, temperatuur en koolmonoxide afzonderlijk kunnen detecteren. Maar ook camera's die bij een melding de situatie in het gebouw kunnen bekijken. 

Technische verificatie door middel van techniek kan brandveiligheid vergroten 

In veel gevallen is technische verificatie van brandalarmen afhankelijk van menselijk handelen. Technische verificatie, zo leren de cijfers, biedt de meeste betrouwbaarheid. Maar wat als er geen mensen aanwezig zijn om een brandmelding technisch te verifiëren? Hier biedt digitale techniek uitkomst. Want door gebouwen ook te voorzien van automatische technische verificatie, heb je extra zekerheid dat het om een echte brand gaat. Zonder noodzakelijke tussenkomst van een mens. Dit bespaart veel tijd en vermindert de kans op fouten en paniek. Ook geldt: hoe minder kans een beginnende brand krijgt om zich te ontwikkelen tot een uitslaande brand, hoe kleiner de kans op letsel en schade. Ook bij een wettelijk verplichte doormelding is technische verificatie een prima uitkomst om onnodig alarmeren van - en uitrukken door - de brandweer te voorkomen. 

Wat kun je als adviseur doen?

Als adviseur of toezichthouder van de brandweer is het van belang dat je direct herkent in welke ruimten rook, stoom of stofvorming kan ontstaan. Met techniek wordt dan de betreffende oorzaak in de melder geverifieerd. Ga als adviseur dus al tijdig in gesprek met de gebruiker en installateur. Welke verstorende activiteiten vinden plaats in welke ruimte? Bij bestaande gebouwen zoekt de toezichthouder samen met de gebruiker en installateur naar de oorzaak van de loze brandmelding. Vervolgens adviseer je de beste technische oplossing. 

Wanneer mag je automatisch doormelden?

Wil je weten in welke gevallen je een brand automatisch mag doormelden? Kijk dan op de website van de brandweer. Bij Pneuman ervaren we dagelijks dat digitale technieken, zoals digitale brandmeldpanelen, helpen de brandveiligheid in gebouwen te vergroten. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een digitaal brandmeldpaneel voor jouw gebouw? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee over de beste oplossing. 

 


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351