Mijn pand voldoet qua brandbeveiliging aan de wet. Dat is ruim voldoende, toch?

Vorig jaar zijn er helaas weer een aantal grote bedrijven uitgebrand, ondanks dat ze voldeden aan de wettelijke eisen voor brandveiligheid. Vaak wordt het Bouwbesluit, waar deze eisen in staan als norm gehanteerd. Wat eigenaren van een pand zich veelal niet realiseren, is dat ze hiermee slechts voldoen aan de minimale eisen. Men denkt dus met minimale eisen het maximale aan brandveiligheid te doen. Niets is minder waar. Helaas.

Theater De Kring

Een voorbeeld van iemand die niet het minimale maar het maximale heeft gedaan aan brandveiligheid, is Joost Daniels; Facilitair Manager van theater De Kring in Roosendaal. Er was echter wel een brand voor nodig om zover te komen ...

Brand in de nok van het theater

Tijdens een fikse onweersbui in 2017 brak in theater De Kring brand uit in één van de tien meet- en regelkasten die op 24 meter hoogte tegen het dak van de schouwburg staan. Joost: “Het was even zoeken naar de exacte locatie van de brand maar gelukkig kon de brandweer het vuur tijdig doven, waardoor alle voorstellingen door konden gaan. De brandweer complimenteerde ons met de snelheid waarmee we gehandeld hebben waardoor erger is voorkomen. Ondanks dat er geen gewonden vielen of grote schade ontstond, zat de schrik er bij ons goed in. Daarom zijn we op zoek gegaan naar maatregelen om ons theater en iedereen die bij ons werkt of te gast is, beter te beschermen tegen brand.”

Koppeling BHV-app met brandmeldcentrale

“De brand was één van de aanleidingen om te kiezen voor een BHV-app en een koppeling met onze brandmeldcentrale”, vervolgt Joost. “Na de verbouwing is het gebouw groter geworden en uitgebreid met een bar-restaurant. Ook hebben we tegenwoordig meer personeel en werken medewerkers niet meer op vaste plaatsen. Dit bracht een andere organisatie en dynamiek met zich mee die vroeg om een nieuw BHV plan. Meer personeel zonder vaste werkplek vereiste een systeem om alle BHV-ers goed met elkaar te laten communiceren. Daarom hebben voor de BHV-app gekozen. Mede door de brand hebben we ervoor gekozen om die app te koppelen aan ons brandmeldsysteem."

Bewustwording

“Gelukkig is het allemaal goed afgelopen”, besluit Joost. "En dankzij deze nieuwste technologieën voldoet ons theater nu wél aan de maximale eisen voor brandveiligheid. Maar minstens zo belangrijk is dat we ons meer bewust zijn geworden van de gevaren van brand. Die bewustwording kost niks maar is erg waardevol.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van koppeling van uw BHV-app met een bestaande meldcentrale? Bel ons gerust. We adviseren u graag over de beste oplossing voor uw situatie. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351