Mag ik vluchtwegen weergeven op mijn brandmeldpaneel?

Is het toegestaan om vluchtwegen weer te geven op een brandmeldpaneel? Het antwoord luidt: ‘Ja, mits het paneel blijft voldoen aan de NEN 2535. Maar let op; als je vluchtwegen hebt opgenomen in je brandmeldpaneel, dan is dit extra ofwel bovenwettelijk. Het vrijwaart je echter niet van de verplichting een vluchtplan te hebben. Hoe zo’n vluchtplan met bijbehorende ontruimingsplattegronden eruit ziet, is vastgelegd in de NEN 8112 en 1414.

Zichtbaar en bereikbaar

Een ontruimingsplattegrond moet altijd zichtbaar en bereikbaar worden opgehangen op plaatsen in het gebouw waar mensen de gelegenheid hebben de informatie op de plattegrond te bekijken. Dit verschilt dus per gebouw. Vaak wordt gekozen voor een locatie waar meer veiligheidsvoorzieningen zijn verzameld; zoals een brandslanghaspel of een handbrandmelder. Zo situeer je alle veiligheidsvoorzieningen bij elkaar.

Voor wie is een ontruimingsplattegrond bedoeld?

Een ontruimingsplattegrond is bedoeld voor de gebruikers van het pand, terwijl een brandmeldpaneel in eerste instantie alleen voor de brandweer bedoeld is. Toch staat op een brandmeldpaneel ook een plattegrond en er worden symbolen gebruikt. Dit zijn echter niet dezelfde als de symbolen die op een ontruimingsplattegrond worden gebruikt. Dit komt doordat beide plattegronden door verschillende normen worden bepaald: NEN-EN-ISO 7010 en NEN 2535.

Zijn er technische beperkingen?

Bij het ontwerpen van een brandmeldpaneel kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om vluchtwegen weer te geven. Bijvoorbeeld doordat er gekozen is om detectiezones of sprinkler zones met kleuren aan te geven. Bij digitale brandmeldpanelen zijn er veel meer mogelijkheden. Zo is het altijd mogelijk om vluchtwegen op een digitaal brandmeldpaneel weer te geven. Dit kan zelfs op een apart ‘tabblad’ waarmee gelijk het probleem van de verschillende symbolen opgelost is.

Aanvalsplattegronden

Naast Ontruimingsplattegronden bestaan er ook Aanvalsplattegronden. Deze zijn in eerste instantie bedoeld voor de brandweer. Op deze plattegrond worden alle relevante (brand)preventieve en repressieve voorzieningen weergegeven evenals alle risico’s die in het gebouw aanwezig zijn. Denk hierbij aan de locatie van afsluiters van gas, elektra en water of bijvoorbeeld plekken waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Omdat ook het brandmeldpaneel bedoeld is voor de brandweer, is de combinatie brandmeldpaneel/aanvalsplattegronden een zeer logische combinatie. Los hiervan bestaat ook de mogelijkheid om aanvalsroutes te koppelen aan brandalarmen, zodat de snelste of beste aanvalsroute direct op het digitale brandmeldpaneel wordt getoond in een specifieke alarmsituatie.

Wensen voor specifieke combinaties?

Als er wensen zijn om een ontruimingsplattegrond of aanvalsplattegrond te integreren in een brandmeldpaneel, onthoud dan dat er mogelijkheden zijn maar ook beperkingen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw specifieke situatie? Wij denken graag met u mee. Neem hiervoor contact met ons op. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351