Kerstbomen in de openbare ruimte. Zo hou je het veilig!

Elk jaar rond kerst rijst deze vraag weer. Zeker als het over echte kerstbomen gaat. Reden voor de Brandweeracademie om onderzoek te doen naar hoe echte kerstbomen veilig in een openbare ruimte geplaatst kunnen worden, zodat de kans op slachtoffers bij een brand klein is en de schade beperkt blijft. In deze blog lees je welke vijf factoren hierbij van belang zijn.

1. Ga voor een verse kerstboom

Het vochtgehalte in de naalden van je kerstboom is de belangrijkste factor voor de brandbaarheid. Daarom wil je een verse, enigszins vochtige kerstboom hebben, want die wil zelfs met een brandende prop papier niet goed branden. Terwijl een uitgedroogde boom al door een omgevallen kaars makkelijk vlam kan vatten en in minder dan 30 seconden helemaal opbranden! Check of de naalden van je boom nog voldoende vocht bevatten door een paar keer met de onderkant van de boom op de grond te tikken. Als er nauwelijks groene naalden uitvallen zit je goed.

2. Kerstboom met of zonder kluit?

Voor de brandbaarheid van een kerstboom maakt het niet veel uit of deze een kluit heeft of niet. Wel belangrijk is dat de boom altijd voldoende water moet kunnen opnemen.

3. Zo heb je langer plezier van je boom

Met een beetje groene vingers kun je je kerstboom bij kamertemperatuur langer vochtig houden waardoor hij brandveiliger is en je er langer plezier van hebt.

4. Geef je kerstboom een veilige plek

Ondanks jouw goede verzorging kan de kerstboom vlam vatten. Zorg er daarom voor dat de kerstboom zo in de ruimte staat dat het gevaar voor de mensen in die ruimte bij brand zo klein mogelijk is.

5. Versiering van de kerstboom

In een kerstboom hoort natuurlijk kerstversiering. Maar deze versiering is vaak zeer brandbaar of kan zelfs brand veroorzaken.

Tips voor een veilige kerstboom

Wil je weten hoe jij met behulp van een aantal simpele tips jouw kerstboom dit jaar zo veilig mogelijk kunt maken? Kijk dan op www.ifv.nl voor het volledige rapport van. Wij wensen iedereen - ondanks de geldende beperkingen - een warme en sfeervolle en vooral veilige kerst en oudjaar in toe. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351