Hoe zorg je ervoor dat bezoekers zich veilig voelen in een gebouw?

Je veilig voelen betekent voor ieder mens iets anders en is sterk afhankelijk van de ruimte waarin men zich bevindt. Voor een winkelcentrum gelden bijvoorbeeld heel andere voorwaarden voor het zich ‘veilig voelen’ dan voor een ziekenhuis. Net als voor een hotel, kantoor, theater, luchthaven of metrostation. Maar hoe creëer je nu een ruimte waarin mensen zich veilig voelen? Hier is veel onderzoek naar gedaan. We noemen een aantal factoren die van invloed zijn.

Om bezoekers een gevoel van veiligheid te bieden, moet je ten eerste uiteraard voldoen aan de geldende normen en wetten, zoals die voor brandpreventie. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat menselijk gedrag enorm beïnvloed wordt door hoe een ruimte wordt waargenomen door de zintuigen. Het frappante is dat geur, licht en vorm de belangrijkste factoren zijn die maken of mensen zich wel of niet veilig voelen in een omgeving. Het gedrag van mensen, zowel agressief als passief, wordt dus sterk beïnvloed door hoe het ergens ruikt, de kleur van het licht en het materiaal waarvan het interieur is gemaakt. Dit komt doordat we onze omgeving waarnemen met al onze zintuigen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid geeft richtlijnen voor het inrichten van een veilige omgeving.

De bedrieglijke invloed van Corona op ons gevoel van veiligheid

Door het Coronavirus zijn nu ook het naleven van de corona maatregelen, zoals afstand houden en het in acht nemen van hygiënemaatregelen, belangrijk voor het gevoel van veiligheid van mensen. Een belangrijk verschil met pre Corona is echter, dat het Coronavirus het reukvermogen kan aantasten. En wie niets ruikt, kan voor het bespeuren van onraad zoals brand, niet afgaan op zijn neus. Je ruikt dus letterlijk geen gevaar. Ook wanneer je een mondkapje draagt, ruik je minder. Beide factoren kunnen dus zorgen voor een vals gevoel van veiligheid.

Pas goed op uzelf en anderen

Hopelijk voor iedereen zijn we snel van het virus verlost. Maar blijf tot het zover is vooral ook uw ogen en oren goed de kost geven wanneer u in een gebouw bent. Het zou zomaar eens het verschil kunnen maken in een gevaarlijke situatie. Stay safe! Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351