Als eigenaar of facilitair manager van een gebouw waar veel mensen werken, wil je natuurlijk de veiligheid van het gebouw en de mensen zo goed mogelijk waarborgen. Een cruciaal onderdeel van deze veiligheidsmaatregelen is het goed functioneren van het brandmeldpaneel. Maar hoe weet je nu eigenlijk of jouw brandmeldpaneel naar behoren werkt? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en bespreken we de taken van de beheerder, zodat je beter begrijpt hoe je het brandmeldpaneel effectief kunt beheren.
Als facilitair manager wil je natuurlijk weten of het brandmeldpaneel operationeel is en of het correct functioneert. Een eenvoudige indicatie hiervan is te vinden in de statusindicator van het paneel. Als het ‘in bedrijf’ ledlampje groen brandt, geeft dit aan dat het brandmeldpaneel in principe operationeel is. Maar dit is slechts een eerste stap.
Op een conventioneel paneel zit vaak een drukknop om de leds en de zoemer te testen. Een digitaal paneel daarentegen heeft deze fysieke testknop vaak niet. In rust kan het scherm gewoon ‘zwart’ zijn, een rustpagina tonen of zelfs een reclameboodschap weergeven. Pas wanneer je het scherm aanraakt, springt het naar de Brandmeld modus en kun je het paneel controleren op werking.
Als beheerder van een brandmelpaneel dien je ook op de hoogte te zijn van de onderhoudsvereisten van het paneel. Dit omvat regelmatige controles, tests en inspecties om ervoor te zorgen dat het paneel altijd operationeel is in geval van een noodsituatie. De beheerder, die namens de eigenaar of gebruiker verantwoordelijk is voor de brandmeldinstallatie, speelt hierbij een cruciale rol.
Dagelijkse bediening: Handelingen om brandmeldingen en storingen af te handelen, vaak samen met een daartoe opgeleid persoon of de storingsdienst van het onderhoudsbedrijf.
Maandelijkse controles: Visuele controle van de brandmeldcentrale, het brandweerpaneel en de nevenpanelen en het testen van de doormelding van brand- en storingsmeldingen.
Vier- en achtmaandelijkse controles: Extra taken zoals het controleren van de bereikbaarheid en zichtbaarheid van handbrandmelders en automatische melders, controleren op beschadigingen, obstakels en veranderingen binnen detectiezones.
Jaarlijkse controles: Grondige controle van alle sturingen van de brandmeldinstallatie, inclusief systemen die door de brandmeldinstallatie worden aangestuurd, zoals ontruimingsinstallaties, liften, ventilatiesystemen en branddeuren.
Logboek: Het bijhouden van alle gebeurtenissen met betrekking tot het functioneren van de brandmeldinstallatie, zoals brandmeldingen, storingen, uitgevoerde controles, onderhoudswerkzaamheden en wijzigingen.
Kortom, wie verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van een brandmelpaneel, moet altijd goed op de hoogte zijn van de werking ervan. Door de taken van de beheerder te begrijpen en regelmatige controles uit te voeren, kun je de veiligheid van jouw gebouw en de mensen die erin werken effectief waarborgen.
Wil je even sparren over bestaande of benodigde digitale brandmeldpanelen in jouw organisatie? Bel ons gerust. Bij Pneuman denken we graag met je mee.