Hoe gebruik je kleur op de juiste manier op een brandmeldpaneel?

In de NEN 2535 staat niets vermeld over het gebruik van kleur. Toch kan kleurgebruik helpen om een situatie in een oogopslag te overzien. Mits goed toegepast, kan kleurgebruik een brandmeldpaneel overzichtelijker maken. In deze blog geven we je 4 tips voor het effectief inzetten van kleur op je brandmeldpaneel.

Als we nog even naar NEN 2535 kijken, zien we dat deze slechts stelt dat de detectiezones onderscheiden moeten kunnen worden. Ter illustratie staat er een voorbeeld van een lijntekening bij in zwarte inkt op een witte achtergrond. Deze kleurstelling, als je zwart al als kleur aanmerkt, biedt weinig houvast voor het oog. Kleuren mogen echter wel gebruikt worden en dit verdient ook zeker aanbeveling. Want mits goed gebruikt, geven kleuren in één oogopslag een duidelijk beeld. Vooral als er bij een calamiteit door de ontstane paniek weinig tijd is om een situatieschets snel in je op te nemen, geven kleurvlakken meer houvast en sneller informatie dan een rastertekening in zwart op wit. Zodat je direct weet waar de brandtrappen en liften zich bevinden bijvoorbeeld. Reden genoeg dus om kleuren toe te passen op zowel conventionele als digitale brandmeldpanelen.

Hou het rustig

Als je besluit om kleuren toe te passen op een brandmeldpaneel, is het van belang dat je weet hoe je de kleuren goed toepast. Kleurgebruik is niet ‘voor de mooi’, maar moet het doel dienen. Snel overzicht en duidelijkheid verschaffen. Uiteraard kun je het geheel laten aansluiten bij de huisstijl van je bedrijf maar ‘Hou het rustig’, zeggen wij altijd. Overigens zijn er soms bovenliggende eisen waar je rekening mee moet houden. De volgende tips geven je houvast om kleuren of een effectieve manier toe te passen.

Tips:

1. Tekst en symbolen moeten goed lees- en zichtbaar zijn. Zorg dus voor contrast met de achtergrond. Gebruik hiervoor lichte kleuren zoals wit en beige. Gebruik geen donkere kleuren als achtergrond.

2. Gebruik geen signaal kleuren zoals rood, oranje en fel blauw. Deze trekken te veel aandacht en leiden de aandacht af van de belangrijke oplichtende rode led die de locatie van het brandalarm aangeeft.

3. Stem kleuren op elkaar af, zorg dat ze bij elkaar passen. Dat geeft rust aan het totaalbeeld wat het overzicht ten goede komt.

4. Geef boven elkaar liggende gebieden op verschillende verdiepingen dezelfde kleur. Dit bevordert de oriëntatie.

Download onze kleurentool

Pneuman heeft jarenlange ervaring met het fabriceren van besturingspanelen voor de industrie en de utiliteit met gebruik van kleur. De opgebouwde expertise helpt ons om advies te geven bij kleurgebruik van brandmeldpanelen. We hebben een handige tool ontwikkeld om je helpen bij het bepalen van de juiste kleuren voor je brandmeldpaneel. De tool kun je op onze website downloaden.

Advies nodig?

Wil je even overleggen over kleurgebruik op een conventioneel of digitaal brandmeldpaneel? Bel ons gerust. We denken graag met je mee. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351