Met in totaal 18 dienstjaren bij Pneuman kun je wel zeggen dat softwareontwikkelaar Alex Koning behoorlijk wat ervaring heeft.
In 2006 begon Alex Koning bij Pneuman met het ontwikkelen van software voor het aansturen van digitale bedieningspanelen. De kennis die het bedrijf hiermee opdeed, kwam goed van pas toen Pneuman in 2012 gevraagd werd een digitaal brandmeldpaneel te ontwikkelen. “We waren echt pioniers op dat moment op het gebied van digitale panelen", vertelt Alex. In deze blog duiken we dieper in zijn verhaal en ontdekken we waarom Pneuman ervoor koos eigen software te ontwikkelen voor haar brandmeldpanelen.
In de begindagen van digitale brandmeldpanelen stond Pneuman voor de uitdaging om een toekomstbestendig product te ontwikkelen zonder te weten welke eisen de toekomst zou brengen. Hierbij was het vermijden van 'spaghetti code' essentieel, om te voorkomen dat functionaliteiten als losse draden aan elkaar zouden hangen. Het ontwikkelproces vereiste nauw overleg met de klant, waarbij Pneuman niet alleen de software voor de user interface creëerde, maar ook interne processen van de digitale panelen vormgaf.
Het ontwikkelen van een digitaal brandmeldpaneel bleek een voortdurende cyclus van doen, leren en verbeteren. Niet in de laatste plaats omdat softwareontwikkeling voor Pneuman als bedrijf iets nieuws was waaraan ook de interne organisatie zich moest aanpassen. Immers, in tegenstelling tot producten die kant en klaar de deur uitgaan, maken digitale producten een continue ontwikkelcyclus door. “Het vastleggen van deze ervaring en van onze werkmethode vergde veel tijd, maar het heeft bijgedragen aan het huidige succes van ons product.” Met een gedocumenteerde aanpak is het ontwikkelteam van Pneuman nu in staat om continu te leren en verbeteren, zonder kostbare tijd te verspillen aan het in de lucht houden van verouderde software.
Pneuman koos ervoor om eigen software te ontwikkelen omdat digitale brandmeldpanelen destijds een nieuw en onontgonnen terrein waren. Het unieke van Pneuman’s software zit ‘m in de mogelijkheid om te kunnen communiceren met verschillende fabrikanten, wat resulteert in een ongeëvenaard brandmeldpaneel. Deze flexibiliteit, benadrukt Alex, is wat hun software onderscheidt van anderen in de markt.
Voor klanten betekent dit dat Pneuman de volledige kennis in huis heeft, van concept tot eindproduct. De eigen software zorgt ervoor dat het brandmeldpaneel een herkenbaar 'gezicht' heeft, terwijl andere partijen vaak moeten uitbesteden vanwege een gebrek aan interne expertise. De klant krijgt hierdoor een product dat voldoet aan hun specifieke eisen, van de user interface tot andere softwarecomponenten.
Met de opgedane kennis heeft Pneuman recentelijk ook een digitaal ontruimingspaneel ontwikkeld, dat op dezelfde software draait als het brandmeldpaneel. Deze uitbreiding toont de veelzijdigheid van Pneuman’s expertise en de mogelijkheid om complexe systemen te integreren.
Terwijl het team van drie programmeurs nu fulltime aan de ontwikkeling werkt, staat er nog een programmeur op het punt om aan boord te komen. Alex benadrukt het belang van geduld in de wereld van softwareontwikkeling en gelooft dat alle inspanningen zich op de lange termijn uitbetalen.
“Softwareontwikkeling is als een virtuele bouwplaats, waar creativiteit en expertise samenkomen”, besluit Alex. “Met onze jarenlange ervaring kunnen wij klanten begeleiden van schets tot ontwerp, resulterend in hoogwaardige en unieke producten op het gebied van brand- en ontruiming panelen.”