Help, ik heb vuurmonsters boven mijn plafond!

Wist u dat elektrische ontstekingsbronnen de belangrijkste oorzaak zijn van bedrijfsbranden? Circa 32% van de branden in bedrijfspanden is te wijten aan elektrische ontstekingsbronnen. Boven plafonds in bedrijfsruimten worden veel routers, verlengsnoeren, schakelunits, koppelstations en andere bedrading gemonteerd of weggewerkt. Je ziet ze niet, dus je staat er niet dagelijks bij stil. Toch kunnen deze materialen potentiële ontstekingsbronnen vormen. Heeft u ook zonder het te weten vuurmonsters boven uw plafond? Branden door elektrische ontstekingsbronnen hebben verschillende oorzaken. We zetten een aantal veel voorkomende op een rij.

Huis-, tuin- en keukenbrand oorzaken

Een van de belangrijkste oorzaken heeft een ‘huis-, tuin- en keuken’-karakter. Zo komt het in fabrieken bijvoorbeeld regelmatig voor dat er teveel 'tijdelijke' elektrische aansluitingen in gebruik zijn. Op zo'n tijdelijke aansluiting wordt bijvoorbeeld een straalkachel of een ander apparaat met een flinke aansluitwaarde aangesloten. De spoel van de kabel haspel kan hierdoor zomaar een temperatuur van enkele honderden graden bereiken. Dit vormt een groot risico voor het ontstaan van brand. Beperk dergelijke tijdelijke aansluitingen dus tot een minimum.

Elektrische bekabeling

Schadeverzekeraar FM Global heeft becijferd dat in een recente periode van tien jaar voor 110 miljoen dollar aan financiële schade ontstond als gevolg van 'slechts' 77 branden in elektrische bekabelingssystemen. Een belangrijke oorzaak hiervan is dus overbelasting van elektrische kabels. Daar komt nog bij dat kabels in bedrijven vaak in goten zijn aangebracht, waarin zich in de loop der tijd dikke lagen stof kunnen verzamelen. Dit stof vormt een brandhaard op zich. Een groot risico vormen ook de tussenplafonds waarin de kabelgoten vaak zijn weggewerkt, waardoor een gevaarlijke temperatuurverhoging (te) lang onopgemerkt kan blijven.

Wat kun je zelf doen?

Dit is uiteraard slechts een kleine greep uit de vele oorzaken van bedrijfsbranden. Het risico van brand helemaal uitsluiten is helaas niet mogelijk. Maar als je weet dat een belangrijk risico verlagende factor ‘orde en netheid’ binnen je onderneming is, dan is een veilige bedrijfshuishouding dus cruciaal. Net als regelmatig onderhoud. Laat dus altijd periodiek onderhoud en inspecties van elektrische installaties uitvoeren om het risico op het ontstaan van brand zo klein mogelijk te maken.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351