Gerrit Veerman: 'Ik leg al mijn kennis, ervaring en precisie in elk paneel dat onze werkplaats verlaat'

Dit najaar neemt Gerrit Veerman - na 43 jaar en 3 maanden bij Pneuman - afscheid van zijn collega’s en van het bedrijf waar hij al die jaren met zoveel plezier werkte. Samen blikken we terug op Gerrit’s loopbaan en kijken we vooruit naar de toekomstplannen. Tijdens deze laatste weken bij Pneuman draagt Gerrit de fijne kneepjes van het vak over op collega Joost Roelofsen. 

In april 1980 kwam Gerrit als monteur, lasser en bank plaatwerker in dienst bij Pneuman dat in die tijd actief was in de Pneumatiek en machinebouw. “Mijn taken waren toen al heel divers en uitgebreid”, herinnert Gerrit zich nog goed. “Later ging Pneuman zich toeleggen op het ontwikkelen van besturingspanelen zoals brandmeldpanelen en alarmpanelen die tegenwoordig ons specialisme zijn." 

Wens van de klant is leidend

Vanaf begin jaren negentig was Gerrit druk met het zagen, ponsen en in elkaar lassen van de analoge of conventionele brandmeldpanelen en het voorbereiden van het paneel. “Na het lassen moet elk paneel front van een deurtje voorzien worden zodat de bedrading aangelegd kan worden. We werken altijd conform de tekening van de klant waarin staat hoe deze het paneel precies uitgevoerd wil zien. Hierdoor is het werk altijd anders en afwisselend, temeer daar we ruim 175 opdrachtgevers hebben voor onze conventionele panelen.” 

Robuuste kwaliteit, zonder fratsen

Over de kwaliteit van de conventionele panelen zoals Pneuman nu ruim dertig jaar maakt vertelt Gerrit: "Een continu hoogwaardige kwaliteit is zo belangrijk omdat een brandmeldpaneel zijn taak vaak gedurende tientallen jaren vlekkeloos moet kunnen uitvoeren. Veel van onze panelen zijn dertig jaar nadat ze zijn opgehangen nog steeds te bewonderen in openbare gebouwen. Daarom leg ik al mijn kennis, ervaring en precisie in elk paneel dat onze werkplaats verlaat. En als bij de finale inspectie blijkt dat er iets niet helemaal naar mijn zin is, dan doe ik het opnieuw. Er mogen geen krassen of andere fratsen op het paneel zitten en het front moet netjes openen en sluiten.” 

Altijd precies pas

Wij maken constructief een sterker paneel dan andere aanbieders. Het onderscheid in kwaliteit zit ‘m onder andere in de kast, ofwel de behuizingen van onze brandmeldpanelen. Deze worden bij Pneuman gelast en gemoffeld. Hierdoor zijn onze kasten steviger en behouden hun vorm beter. Andere aanbieders werken met profielen die in elkaar worden geklikt, een soort bouwpakket. Deze kasten bestaan niet uit één geheel waardoor ze kwetsbaarder zijn voor vervorming. Bij Pneuman wordt elke kast op maat gezaagd, gelast en daarna gemoffeld in een kleur naar keuze van de klant. Onze panelen zijn dus custom made en altijd precies pas. 

Net als in een huwelijk …

Gerrit kijkt met plezier terug op zijn werkzame leven bij Pneuman. “Ik heb altijd  zelfstandig gewerkt en bepaalde mijn eigen werktijden. Die vrijheid - en het vertrouwen dat hieruit spreekt - heb ik als heel plezierig ervaren. Dit jaar zijn mijn vrouw en ik 42 jaar getrouwd en net als in ieder huwelijk, is het een kwestie van geven en nemen. En als je zo lang als ik bij een bedrijf werkt, worden je collega’s vanzelf ook een beetje familie”, lacht Gerrit ondeugend. “Je weet precies wat je aan elkaar hebt, dat werkt heel fijn.”

Genoeg te beleven

Wie nu na het lezen van Gerrit's verhaal denkt dat Gerrit niet meer zonder zijn panelen kan, heeft het mis. Want Gerrit verheugt zich er enorm op om straks samen met zijn vrouw vier weken op rondreis door Zweden en Noorwegen te gaan. “En dan hebben we ook nog onze kinderen, drie kleinkinderen en twee Bobtails (harige viervoeters), die ook de nodige aandacht vragen. De komende maanden hoef ik me dus zeker niet te vervelen”, besluit Gerrit. “En daarna ga ik eerst eens rustig zitten en om me heen kijken wat er nog meer voor leuks te beleven valt.”


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351