De wettelijke kaders en verantwoordelijkheid brandbeveiliging in het Amsterdam UMC

Het vervangen van de oude brandmeldpanelen door ‘state of the art’ digitale brandmeldpanelen in een ziekenhuis dat op volle toeren draait. Dat was de uitdaging voor Technisch Beheerder Brandveiligheidsinstallaties Geoffrey Meijerman en zijn collega Norbert Witteman van het Amsterdam UMC. In deze blog gaat Geoffrey dieper in op de wettelijke kaders en de verantwoordelijkheid voor brandbeveiliging binnen het Amsterdam UMC.

Laveren tussen wensen en mogelijkheden

“Die verantwoordelijkheid ligt bij Norbert en mij en een veiligheidskundige. Samen zijn wij de brandveiligheid coördinatoren en verantwoordelijk voor de algemene technische veiligheid in alle gebouwen. Door onze kennis en jarenlange ervaring zijn we zeer goed op de hoogte van alle normen en wetten op het gebied van brandveiligheid. Ons team weet precies waar het ziekenhuis wettelijk aan moet voldoen en welke oplossingen hier het best bij passen. Voor welke oplossingen we uiteindelijk kiezen, hangt natuurlijk ook af van het beschikbare budget. Daar moeten we afgewogen keuzes in maken. Af en toe is dat best laveren tussen onze wensen en de financiële mogelijkheden.

Wettelijk en bovenwettelijk

De oplossingen die wij kiezen zijn altijd wettelijk, maar soms ook bovenwettelijk. Onze nieuwe digitale brandmeldpanelen zijn hier een goed voorbeeld van. Zo hebben we op het touchscreen van het paneel een tabblad toegevoegd waarop het gehele complex van bovenaf te zien is en waarop ook de rode paaltjes (hydranten) te zien zijn waar de brandweer de bluswagens op aan moet sluiten in geval van brand. In dit geval hebben we duidelijk gekozen voor een stuk bovenwettelijke efficiëntie. Dus hoewel het extra tabblad niet verplicht was, leek het ons een waardevolle toevoeging.

Minimaal verplicht

Als we sec zouden kijken naar het PVE document, dan ben je als ziekenhuis slechts verplicht een brandmeldpaneel te hebben. Een digitaal brandmeldpaneel met touchscreen en extra tabbladen is dus niet verplicht. Maar wij hadden zoiets van; ‘Als we het dan toch doen, doen we het ook goed.’ En het is in de praktijk heel handig, omdat we nu in geval van brand ook relevante informatie kunnen delen met onze technische dienst en met de mensen van de bewaking.”

Meer weten over deze bijzondere case?

Heb je als beheerder of installateur behoefte aan meer details naar aanleiding van deze case? Klik dan hier voor de referentie case op onze website. Of bel ons even. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351