Custom made brandmeldpanelen; maatwerk van A tot Z

Elk conventioneel en digitaal brandmeldpaneel moet op maat gemaakt worden, passend voor de locatie waar het paneel geplaatst wordt. Dit kan in een binnenruimte zijn of juist buiten. Ingebouwd in een muur of centraal opgesteld in een openbare ruimte waardoor het noodzakelijk is het paneel ook vandaalbestendig uit te voeren. Pneuman heeft inmiddels meer dan een halve eeuw ervaring met het maken van conventionele - en sinds 2015 ook digitale - custom made brandmeldpanelen.

Bij het bepalen van de gewenste grootte van een brandpaneel spelen allerlei factoren een rol. Deze dienen zo vroeg mogelijk in het maakproces overdacht en meegewogen te worden in het maken van het uiteindelijke ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan het soort gebouw waarin het brandmeldpaneel geplaatst wordt, het aantal bouwlagen dat een gebouw telt en het aantal detectiezones dat op het paneel weergegeven moet worden.

Keuzevrijheid

De norm schrijft voor aan welke standaardeisen een brandmeldpaneel minimaal moet voldoen. Daarnaast valt er voor de opdrachtgever ook het nodige te kiezen. Zo kan de keuze voor de kleur van het front van het paneel grotendeels door de opdrachtgever bepaald worden. Ook de kleur van de kast kan aangepast worden aan uw persoonlijke wensen.

Maatwerk van A tot Z

Daar Pneuman brandmeldpanelen fabriceert voor alle merken brandmeldcentrales, ziet de binnenkant van elk paneel er weer anders uit. Ieder systeem heeft bijvoorbeeld eigen printen en led drivers. Geen paneel is hetzelfde, het is helemaal maatwerk. Van het lassen van de behuizing tot het plotten van het front; we doen het bij Pneuman allemaal zelf. Ook het ontwerpen van een harmonieus beeld en het keurig bedraden van de leds en knoppen hebben onze engineers tot kunst verheven.

En hoe zit dat met digitale panelen?

Een digitaal brandmeldpaneel is een samenstelling van hardware en software. Er komt dus geen laswerk meer aan te pas. Het touchscreen zorgt voor het beeld en de communicatie tussen gebruiker en installatie. Deze aanraakschermen zijn er in verschillende afmetingen. De maatvoering 43 inch wordt het meest toegepast, hoewel 32 inch en 55 inch ook regelmatig voorkomen. Toch blijft het altijd maatwerk, want hoe presenteer je alle bouwlagen en zones van een gebouw duidelijk op het scherm? Juist; door ze laag voor laag in kaart te brengen. Net als bij conventionele panelen schrijft de norm ook hier voor welke symbolen gepresenteerd moeten worden. Daarnaast kan de opdrachtgever ook zelf specifieke visuele zaken toe laten voegen aan het paneel.

Landelijke en regionale richtlijnen

Naast deze landelijke regels en richtlijnen zijn er ook brandweerregio's die aanvullende wensen hanteren. Dat geldt voor zowel brandmeld- als sprinkler panelen en combinaties daarvan. Het beeld op de schermen wordt verkregen via informatie van een server die op zijn beurt weer informatie uit de brandmeldcentrale krijgt. En zoals eerder gezegd ‘spreken we’ bij Pneuman meerdere programmeertalen van gerenommeerde merken waarmee gecommuniceerd moet worden: Siemens, Honeywell, Notifier, Esser, Drager, Protec, Ascom, Hertek, Bosch en ga zo nog maar even door. Voor elk merk is een andere configuratie nodig voor communicatie en beveiliging. Het blijft dus maatwerk. En moet het scherm in een speciale behuizing komen? Dan hebben we bij Pneuman ook alle kennis en kunde in huis om dit voor u te verzorgen.

Geen wens is ons te gek

Dankzij onze meer dan vijftig jarige ervaring kunnen we onze klanten van alle varianten conventionele en digitale brandmeldpanelen voorzien. Een paneel waarin uw eisen en wensen verwerkt zijn en samenkomen in een eindproduct waar alle betrokkenen content mee - en trots op - kunnen zijn. Geen wens is ons te gek. En van maatwerk worden we blij bij Pneuman; uitdagingen zijn voor ons immers de krenten in de pap. Durf dus gerust te vragen en daag ons uit het schier onmogelijke mogelijk te maken!


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351