Alleen blijvend is dat wat steeds verandert

Net als andere ondernemers moet ook Pneuman steeds mee veranderen met de veranderende technologie en de vraag vanuit de markt. Vanaf de oprichting in 1967 maakte Pneuman pneumatische besturingen voor de industrie. Van daaruit evolueerde het bedrijf naar het ontwerpen en vervaardigen van digitale brandmeldpanelen. Een markt waarin Pneuman vanaf het begin marktleider is. Ad en Kees vertellen over deze indrukwekkende transitie.

Klant is Koning

“Het product dat we tegenwoordig maken, lijkt in niets meer op het product dat we vroeger maakten”, vertelt Kees. “Het enige dat onveranderd is gebleven is onze filosofie. Bij alles wat we doen is de wens van de klant leidend. We zijn gewend om custom made producten te maken. Elk product dat hier de deur uitgaat is uniek. Dat is het enige dat door de jaren heen niet veranderd is.”

Stap voor stap richting digitaal

Vanwege de impact die een brand kan hebben op alle betrokkenen is Pneuman de transitie van conventionele naar digitale brandmeldpanelen bewust niet aan de ‘brand kant’ begonnen. In plaats daarvan begon het bedrijf met het digitaliseren van haar andere tak: de Domotica; besturingspanelen voor gebouwbesturing en -beheersing. Kees: “Daar hebben we veel van geleerd. Pas toen we zeker wisten dat we de techniek goed onder de knie hadden en dat het veilig was, durfden we ook met brandmelding het digitale pad op te gaan.”

Nek uitgestoken

Met het nemen van deze beslissing was het avontuur nog maar pas begonnen voor de medewerkers van Pneuman. Zo moesten ze de taal van de communicatieprotocollen van de verschillende fabrikanten ‘leren spreken’ om met hun product te kunnen communiceren. Ad: “Hiervoor hebben we flink moeten investeren in het ontwikkelen van drivers. Daarmee hebben we onze nek echt uit gestoken. Maar omdat we volledig achter het product stonden wisten we dat het de investering meer dan waard was.”

Huzarenstukje

Ondanks dat de techniek die Pneuman vandaag toepast nog maar zes jaar oud is, heb je decennia ervaring in de brandmeldpanelen nodig om goede digitale brandmeldpanelen te kunnen maken, weten Ad en Kees. “Expertise op het gebied van brandmelding is een vak apart. We zijn ons ervan bewust dat het een huzarenstukje is om bouwtekeningen van gebouwen te vertalen naar overzichtelijke plattegronden waarop je in een oogopslag ziet waar je staat en waar de brand is. Dat lukt alleen als je zoals wij dertig jaar ervaring hebt.”

Brandmelding anno 2020: de wereld in je broekzak

Was de informatiebehoefte van gebouwbeheerders dertig jaar geleden nog relatief statisch; de klant anno nu wil 24/7 zien wat voor hem van belang is. Het liefst via de smartphone in de broekzak. Ad: “Dat is het nieuwe custom made: hapklare informatie bites speciaal afgestemd op de behoefte van de klant. Onafhankelijk van plaats of tijd. Hiervoor hebben we al werkende oplossingen, maar er zijn nog vele andere toepassingen te bedenken. Gelukkig maar. Anders viel er niets meer te ontwikkelen en dat doen we toch het liefst.”

Keertje sparren?

Wilt u meer weten over de mogelijkheid van digitale brandmeldpanelen voor uw gebouw? Bel ons gerust voor een passend advies. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351