Vier dingen die u nog niet wist over brandveiligheid

Wist u dat er iedere vijftien minuten wel ergens in Nederland brand ontstaat? De meeste branden ontstaan door onoplettendheid. Keukenbranden - zoals vlam in de pan - staan met stip op één. En wist u ...

... dat veel gebouweigenaren denken dat als hun pand voldoet aan het Bouwbesluit, het dan volledig brandveilig is? Dit is echter een misvatting. Want de gestelde gebruikerseisen volgens het Bouwbesluit en eventuele aanvullingen hierop door de gemeente, zijn vooral gericht op de veiligheid van personen. Niet op het behoud van uw pand en alles wat zich hierin bevindt. Daar komt nog bij dat uw pand onder de richtlijnen van het Bouwbesluit slechts voldoet aan de minimale eisen voor brandveiligheid. Kortom: heeft u waardevolle materialen, machines en goederen in uw pand, dan is het verstandig om hiervoor aanvullende brandveiligheidsmaatregelen te treffen.

... dat u bij een brand in een specifieke ruimte van uw bedrijfspand slechts drie minuten heeft om de brand zélf te blussen? Ben je later, dan is het vuur vaak al te heet om er nog zodanig dichtbij te kunnen komen om het vuur met een poederblusapparaat te kunnen doven. En dat, terwijl u tegelijkertijd ook uw medewerkers in veiligheid moet brengen en de ontruiming van het pand in goede banen moet leiden. Tel hierbij op de tijd die de brandweer nodig heeft om aan te rijden, en het zal u niet verbazen dat de brandweer uw pand vaak ook niet meer kan binnengaan en moet besluiten de brand gecontroleerd te laten uitbranden. Waarbij uw pand helaas verloren gaat.

... dat maar liefst vijftig procent van de ondernemers failliet gaat na een brand in hun bedrijf? Dit komt doordat het ondernemers vaak niet snel genoeg lukt om het productieproces weer op gang te krijgen. Hierdoor zijn klanten genoodzaakt een andere leverancier te kiezen. Als u dan uw bedrijf na een periode van een jaar of twee weer op de rails heeft, is het niet vanzelfsprekend dat uw oude klanten weer bij u terugkomen.

Meer weten?

Voorkomen is dus ook in het geval van brand beter dan genezen. Wilt u meer weten over wat u kunt doen om uw mensen, materialen, machines én uw pand zo goed mogelijk te beveiligen tegen brand? Bel ons dan gerust voor advies. Dan kijken we samen wat we kunnen doen.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Cor Klein
+31299411371