Van Theater naar Techniek: Kim Kras vindt haar droomjob bij Pneuman

Kim Kras studeerde Geluidstechniek & Technische Productie in Hilversum en Amsterdam. Tijdens haar stages en in de jaren daarna werkte ze in het theaterbedrijf, waar ze verantwoordelijk was voor geluid en techniek voor bands die op poppodia optraden. Maar toen in 2020 de Corona pandemie de cultuursector platlegde, kwam Kim plotseling thuis te zitten.

"Ik moest mezelf eigenlijk een beetje opnieuw uitvinden en de overstap naar een andere branche maken", vertelt Kim over die periode. Kim woont in Volendam en had al veel goede verhalen gehoord over Pneuman. Dus toen ze in oktober 2022 een vacature zag voor een Bedradings- en Elektromonteur, besloot ze te reageren. "En ook al had ik geen elektrotechniek gestudeerd, ik had wel een beetje verstand van techniek.” Kim voelde zich meteen thuis bij Pneuman. "Op een vrijdagmiddag ging ik even langs bij het bedrijf en ze waren net aan de BierBorrel begonnen. Ik kreeg direct een biertje in mijn hand en ze vroegen: 'Wanneer begin je?' Zo kwam ik bij Pneuman terecht."

Van Theatervloer naar Technisch Monteur

Als monteur bij Pneuman is Kim verantwoordelijk voor het complete traject van het bedraden en aansluiten van alle technische onderdelen aan de binnenkant van de kasten. "Nu draai ik mijn hand niet meer om voor het solderen van ledjes, lampjes in het front aanbrengen of print- en stroomplaten inzetten. Ik heb het wel allemaal moeten leren, maar ik heb een cursus gedaan en nu weet ik hoe het moet." Dat Kim de enige vrouwelijke monteur in het bedrijf is, valt eigenlijk niemand op, vertelt ze. "Voor ons is dat heel normaal. Ik ervaar niet dat ze anders met mij omgaan dan met mannelijke collega’s. Het zijn allemaal hele aardige collega's en we doen regelmatig leuke dingen samen, zoals Jeu de Boules avonden, darttoernooien en proeverijen. Dat is altijd heel gezellig."

Enthousiasme en Innovatie

Kim omschrijft zichzelf als enthousiast, vrolijk en als iemand die graag nieuwe dingen wil leren. "Ik ben hier wel een van de jongste medewerkers; de meeste collega’s gaan al aardig richting hun pensioen." Maar is er dan geen sprake van een generatiekloof tussen de boomers en de generatie van Kim? "Nee hoor, ze vinden het juist hartstikke leuk dat ik ze een beetje op de hoogte hou van zaken als social media en hoe je dat gebruikt."

Winnende Inzending Siemens Prijsvraag

Een paar maanden geleden was er een prijsvraag ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Siemens. De opgave was om met twee Playmobil poppetjes, waarvan er één Werner von Siemens voorstelde, een leuke foto te maken. “Wij hebben toen met de poppetjes een mooi animatiefilmpje gemaakt, waarin je precies ziet hoe ons wandpaneel tot stand komt." En wat denk je? We hebben de prijs voor de beste inzending gewonnen!"

Een Veelbelovende Toekomst

Met haar enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft Kim een inspirerend voorbeeld neergezet van hoe je succesvol kunt overstappen naar een geheel nieuwe carrière. Haar verhaal laat zien dat met de juiste instelling en ondersteuning, iedere verandering een kans kan zijn voor persoonlijke en professionele groei. "Ik werk hier nu twee jaar en heb het reuze naar mijn zin”, besluit Kim. “Je krijgt hier écht de ruimte om je te ontwikkelen en door te groeien. Ik hoop hier nog heel lang te mogen blijven.” 


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351