Projectleider Ruud Bos: ‘Als alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen, dat geeft voldoening’

In onze vorige blog heb je kunnen lezen hoe Winkelcentrum Piazza in Eindhoven - na een aantal jaren tevergeefs proberen - onder projectleiding van Ruud Bos alsnog slaagde voor het Sprinklercertificaat en brandmeld ontruimingsalarminstallatiecertificaat. In deel II over dit mooie maar complexe project zoomen we in op de installatietechnische kant. 

Het project

Winkelcentrum Piazza werd begin jaren negentig gebouwd en biedt aan een twintigtal grote en kleinere ondernemers van zowel landelijke als lokale winkels en aan een aantal kantoren. Samen vormen de huurders een kleurrijke mix die een afspiegeling is van de bewoners van de stad. In 2021 kreeg projectleider Ruud Bos van Brandtechniek de opdracht voor de oplevering van het project met het benodigde sprinkler certificaat en brandmeld certificaat. Ruud vertelt over de verschillen tussen een conventioneel en digitaal brandmeldpaneel vanuit de installatietechniek. 

Omdenken

“Het ontwikkelen van een digitaal paneel verschilt in engineering en aansluiting ten opzichte van een conventioneel paneel. Met name in de engineeringfase moesten we het werk anders aanvliegen dan we gewend waren. Bij een conventioneel paneel krijgen wij doorgaans een kant en klaar paneel geleverd met een lijst van waar de led's moeten komen. In het geval van Winkelcentrum Piazza moesten we dit ‘omdenken’. De brandmeld- en sprinklerinstallatie moest namelijk eerst helemaal operationeel zijn, voordat we de laatste software-update konden delen met Pneuman, zodat zij het voorprogrammeerwerk van het digitale paneel konden oppakken. Dit doet Pneuman standaard om ervoor te zorgen dat het paneel op de locatie direct in gebruik genomen kan worden. ‘Plug and play’, zeg maar. Die koppeling tussen onze software en die van het brandmeldpaneel is nodig zodat het brandmeldpaneel kan gaan ‘praten’ met ons systeem. Dit inregelen en testen van de installatie doet Pneuman allemaal. In principe verloopt de ontwerpfase van conventionele en digitale panelen hetzelfde. Alleen de volgorde van die programmering was even schakelen voor ons.” 

Meerwaarde van een digitaal brandmeldpaneel

“Met een digitaal brandmeldpaneel kun je makkelijk anticiperen op wijzigingen in de  situatie van het pand. Je hoeft voor een wijziging niet, zoals bij een conventioneel paneel, stickers of postzegels te plakken. Alles kan eenvoudig en snel digitaal opgelost worden. De tijd en kosten die hier voorheen mee gepaard gingen worden met een digitaal paneel fors ingeperkt. Dat is de grote meerwaarde. In principe werkt het allemaal veel sneller en dat heeft voordelen, zeker in zo’n dynamische omgeving als een winkelcentrum. Een heleboel dingen, zoals teksten en beeld, kun je online, dus op afstand aanpassen. In de loop der jaren bespaart dat veel tijd en geld.” 

Samen mooie dingen maken

Al met al kijkt Ruud Bos tevreden en ook een tikkie trots terug op een geslaagd project. “Een digitaal brandmeldpaneel valt onder de sprinkler- en brandmeldinstallatie en is dus onderdeel van de certificering. Wij werken al jaren veel samen met Pneuman. We weten precies wat we van elkaar kunnen verwachten. We kennen elkaars werkwijze en daar kunnen we op anticiperen. Die goede samenwerking, dat werkt plezierig. Uiteindelijk is het paneel gecertificeerd en hebben we het project met elkaar tot een goed einde gebracht. Daar zijn we best trots op. Want zeg nu zelf; wat is er nou leuker dan met elkaar mooie dingen maken?”

Goede werkvoorbereiding

“Kijk; zeggen dat je iets kunt is één. Maar pas als het écht lukt om alle puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen en je kunt het gebouw opleveren met het felbegeerde certificaat, ben je geslaagd. Vanuit brandtechniek moesten meerdere monteurs met elkaar samenwerken. Dan moet je heel goed in kaart brengen wat er moet gebeuren en je werkvoorbereiding moet naadloos aansluiten. Maar pas als ook de klant helemaal tevreden is, heb je als team je doel bereikt.” 

Even sparren?

Wil je meer weten over wat een digitaal brandmeldpaneel voor jouw organisatie kan betekenen? Bel ons gerust. We denken graag met je mee. Wij zijn Pneuman. 


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351