Pensionadas als flexibel inzetbare extra handjes

Sinds enige tijd worden onze gelederen bij Pneuman versterkt door een viertal seniore werknemers. Dat kwam zo. Onze producten worden steeds technischer; werk waarvoor we hoogopgeleide engineers nodig hebben. Aan de andere kant hebben we van tijd tot tijd ook klussen die voornamelijk uit handwerk bestaan. Een technische achtergrond is voor dit werk wel vereist, maar die kennis hoeft niet super recent te zijn. Werk voor flexibel inzetbare extra handjes dus.

Onze chauffeur Jaap is inmiddels 69 en rijdt met veel plezier door heel Nederland om pakketjes af te leveren bij onze klanten. Laatst dronken we samen een bakje koffie en ik vertelde hem over seriewerk voor een klant waarvoor ik nog flexibel inzetbare extra handjes zocht. Al pratende, kwamen we tot de conclusie dat deze opdracht misschien wel geschikt was voor gepensioneerden. 'Pensionados' ontvangen immers maandelijks AOW en pensioen en zijn niet afhankelijk van Pneuman voor hun inkomen. Iets wat bij jongere werknemers natuurlijk anders ligt.

Super enthousiaste werknemers

Onze chauffeur werkte vroeger in de bouw en kende wel wat mensen die weliswaar al met pensioen waren maar wel weer aan de slag wilden in de techniek. Zo gezegd zo gedaan. In no time kwam hij met een aantal super enthousiaste gegadigden. En inmiddels hebben we vier senioren in dienst, variƫrend in leeftijd van 65 tot 73 jaar. De mensen kunnen zelf indelen hoeveel uren ze willen werken en onze voorman plant hen dan in. Ze werken nu tussen de 14 en 21 uur per week. Sommigen wilden direct nog meer uren maken, maar daarin beschermen we de mensen. Ze moeten ook nog een beetje kunnen genieten van hun welverdiende rust.

Zingeving belangrijk voor mensen

De wisselwerking tussen het jongere personeel en de 'oudjes' is uitstekend. Maar het allerleukst is wel het plezier dat de senioren hebben in het werk. Dat straalt er echt vanaf. Ze zijn niet alleen blij met de extra inkomsten, het geeft ze het gevoel weer ergens bij te horen; dat ze iets zinvols bijdragen aan de maatschappij. Dat gevoel van zingeving is heel belangrijk voor ouderen. En ze horen er zeker helemaal bij; met hun verjaardag krijgen ze net als onze vaste werknemers een cadeautje en eten we een stuk taart. Wij zijn blij met de extra handen; zij zijn blij nog iets te kunnen bijdragen. Zo is het voor iedereen een win-win-situatie.

Kostentechnisch interessant

Door de flexibele inzetbaarheid van onze senioren hebben we geen verlies-uren. Ook kostentechnisch is het interessant want als werkgever hoef je geen ziektekosten- en pensioenpremie voor gepensioneerden af te dragen. We kunnen het iedere ondernemer met seriematig werk dan ook aanraden. Voorwaarde is wel dat het niet om fysiek belastend werk gaat en dat het binnen je bedrijfscultuur past. Bij Pneuman ervaren we dit als een mooie manier om ouderen bij de maatschappij te blijven betrekken.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351