Op klus met monteur Rico Tol

In 2014 begon Rico Tol (21) als vakantiekracht bij Pneuman. Wat hij toen nog niet wist, was dat hij zes jaar later opnieuw voor Pneuman zou gaan werken. Dit keer als volleerd monteur binnen/buitendienst. Vandaag geeft Rico ons een inkijkje in een van zijn klussen.

‘Aan het begin van de week check ik in mijn Outlook app waar ik die week naartoe moet voor een klus en wat ik daar precies moet doen’, vertelt Rico. Dat kan bijvoorbeeld een inbedrijfstelling van een digitaal brandmeldpaneel zijn. Of het wijzigen ervan. Bij een inbedrijfstelling ga ik naar de klant toe en heb ik altijd mijn schoonmaakset en de handleiding bij me. En een koffer met gereedschap natuurlijk. Ter plaatse sluit ik de externe kabels van de klant aan op ons paneel. Samen met de service monteur ter plaatse zorg ik er vervolgens voor dat het brandmeldpaneel goed communiceert met de brandmeldcentrale zodat alle informatie goed wordt doorgegeven.”

Goede voorbereiding is het halve werk ...

“Bij een wijziging kan het zijn dat er nieuwe componenten in het paneel komen of dat er alleen een digitale wijziging is, of allebei”, vervolgt Rico. “Een wijziging is gelijk een update. Zo’n wijziging bereid ik meestal de dag van tevoren voor door de tekeningen goed te bekijken. Zo weet ik welke nieuwe componenten erin komen waardoor het later op locatie makkelijker is om het paneel te bedraden. Na voorbereiding van de klus neem ik contact op met de servicemonteur van de fabrikant om af te spreken hoe laat we de volgende dag op locatie zijn om de brandmeldcentrale in bedrijf te stellen.”

Perfecte uitvoering

“Eenmaal op locatie, maak ik via de modemkoffer van Pneuman verbinding met internet en zet ik het paneel ‘on line’. Vervolgens kan onze programmeur op de zaak de wijzigingen invoeren. Zodat het paneel weer voldoet aan de eisen conform de NEN norm 2535. Soms zijn er meerdere brandmelders bijgekomen of is er een extra zone bijgeplaatst. Daar moet het brandmeldpaneel dan weer mee in overeenstemming zijn.”

Blijven ontwikkelen

Een van de vele leuke aspecten van zijn werk vindt Rico de afwisseling. “De ene dag werk ik vooral buiten, op locatie bij klanten en de andere dag ben ik in de werkplaats bezig met een digitaal project, zoals het maken van een serverkast. Hierdoor kan ik alle kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan toepassen en mezelf blijven ontwikkelen.” Ook in het weekend is Rico regelmatig in de werkplaats te vinden. “Soms wil ik iets repareren en hier heb ik alle gereedschap tot mijn beschikking. Bovendien zijn er in het weekend vaak meer collega’s aan het knutselen, dus het is ook nog eens super gezellig.”

Ninja Warrior

Naast zijn volle werkweek maakt Rico ook tijd voor zijn hobby’s: fitness en klimmen en klauteren als een echte Ninja Warrior bij ObstacleSkillz in Purmerend. “Obstacle Skillz is een indoor parcours met allerlei hindernissen waarbij je fysiek en mentaal behoorlijk wordt uitgedaagd”, legt Rico uit. “Als ik me na een dag werken een uurtje uitleef op het parcours, voel ik me lekker moe en ontspannen. Zo blijf ik spelenderwijs fit", besluit Rico lachend.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351