Nieuwe regels voor Brandveiligheid

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar bevrijding. Ook in onze gemeente Edam Volendam zijn er festiviteiten tere ere van dit feest gepland. Het is belangrijk onze bevrijding te blijven vieren, want vrijheid is een groot goed. Maar om je écht vrij te kunnen voelen, moeten mensen zich ook veilig weten in hun werkomgeving. Een omgeving waar in de regel geen direct fysiek gevaar dreigt. Zoals brandgevaar. Daarom vertellen we je in deze blog graag meer over het nieuwe Bouwbesluit dat per 1 januari 2020 geldt. En met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden.

Belangrijke veranderingen in het nieuwe Bouwbesluit

Op het gebied van brandveiligheid is er een belangrijke wijziging. Deze gaat over de nieuwe eisen die gesteld worden aan zelf sluitende deuren in corridor complexen en bij kamerverhuur. Een wijziging met ingrijpende gevolgen voor eigenaren van gebouwen. Het Bouwbesluit voorschrift voor zelf sluitende deuren is zodanig aangepast dat woningtoegangsdeuren in woongebouwen met inpandige gangen zelf sluitend moeten zijn. Deze wijziging moet ervoor zorgen dat vluchtroutes rookvrij blijven bij brand, zodat bewoners zich veilig via deze vluchtroutes naar de uitgangen kunnen begeven.

Nieuwe eisen aan brandwerende eigenschappen van kabels

Ook gelden er sinds 1 januari 2020 veranderingen in de Nederlandse regelgeving inzake de verplichte brandclassificaties voor kabels die in gebouwen gebruikt worden. Deze wijzigingen zijn onder meer van belang voor adviseurs, installateurs en gebouweigenaren. Voor de laatste specifieke eisen, kun je het best informeren bij jouw installateur of kabelleverancier.

Voorkomen is beter dan blussen …

Bij Pneuman zijn we elke dag bezig met brandpreventie. In onze blogs vestigen we daarom regelmatig de aandacht op het voorkomen van brand. Voorkomen is immers beter dan blussen. En voorkomen begint bij mensen. Wees je dus bewust van je vrijheid en geniet daarvan. Maar wees ook alert op je eigen veiligheid en die van de mensen in je omgeving.

Even sparren?

Wil je meer weten over wat jij kunt doen om gebouwen, mensen en materieel beter te beschermen tegen brand? Bel ons gerust. We denken graag met je mee. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351