Kan iedereen een digitaal brandmeldpaneel installeren?

Elke installateur in Nederland die brandmeldinstallaties mag aanleggen, heeft wel eens een brandmeldpaneel opgehangen en aangesloten. Zeker een conventioneel exemplaar. Met de digitale variant heeft nog niet iedereen ervaring. Maar, is het installeren van zo’n digitaal brandmeldpaneel nu rocket science of kinderspel? Het antwoord op deze vraag is: ‘Geen van beiden’. Maar dit vormt gelukkig geen enkele belemmering om er zelf eentje te installeren. Dit antwoord behoeft wel enige uitleg begrijpen we. U leest het in deze blog.

Bekende materie

Een conventioneel brandmeldpaneel is, simpel gezegd, een kast met een afbeelding en led lampjes erop. De print in die kast wordt door de brandmeldcentrale aangestuurd en die zorgt dan dat de juiste led's gaan branden. Het paneel wordt als het ware ‘gedirigeerd’ door de brandmeldcentrale.

Dezelfde programmering, andere componenten

Eigenlijk is dit niet anders bij een digitaal paneel. Het paneel volgt ook hier het programma van de brandmeldcentrale. De installateur hoeft niets anders te programmeren dan hij gewend is. Een groot verschil tussen beide panelen is echter dat een digitaal brandmeldpaneel opgebouwd is uit heel andere componenten. Zoals een touchscreen, een server, een aantal bewakingsmodules en een router. De serverkast is voor elke configuratie anders, maar de installatie is hetzelfde. De verbindingen zijn vergelijkbaar en dezelfde regels zoals bekend bij installateurs, gelden voor bekabeling. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan regels voor functiebehoud bij het overbruggen van afstanden groter dan tien meter.

Plug & Play

Ook goed om te weten is dat er - net als bij conventionele panelen - voor digitale brandmeldpanelen meerdere oplossingen en bijbehorende keuze mogelijkheden bestaan. Een van de keuzes betreft het soort verbinding. Deze wordt bepaald door de plaatsing van het paneel en de daarbij horende afstanden tot de BMC en door de keuze van het merk van de installatie. Zo kennen we RS232, RS485 en netwerkoplossingen. Als men dit in gedachten houdt, is het installeren van een digitaal brandmeldpaneel nog steeds geen kinderspel maar meer een kwestie van Plug & Play. Uiteraard kan Pneuman hierbij adviseren. Verder doen we er alles aan om verrassingen bij inbedrijfstelling te voorkomen. Zoals gebruikelijk worden concept- en aansluittekeningen uitgewisseld en wordt elk paneel getest voor levering.

Even overleggen?

Wilt u meer weten over het installeren van een digitaal Brandmeldpaneel? Bel ons gerust. Onze engineers denken graag met u mee. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351