In de balans tussen spanning en ontspanning zit ‘m de kracht …

Even het hoofd leeg maken; nergens anders aan denken dan aan het rondwentelen van de pedalen. Weer of geen weer. De ene keer vechtend tegen de elementen. Dan weer genietend van de zon op je bol. Juist dan kom je op de beste ideeën. Fietsen is voor veel mensen een ideale manier om te ontspannen. Zo ook voor Kees Kwakman (63) die al vanaf zijn veertiende jaar een passie voor wielrennen heeft en daarnaast sinds zijn vijftiende bij Pneuman werkt. Beide doet hij nog steeds met volle inzet en evenveel plezier. Wat betekent wielrennen voor hem? En helpt het hem in zijn werk?

'Opa-dag'

Hij probeert zo vaak mogelijk te trainen (behalve op dinsdag want dan hebben Kees en zijn vrouw Opa/Oma-dag en passen ze samen op hun twee kleindochters van 1 jaar en van 9 maanden oud) en rijdt zichzelf regelmatig in de prijzen in de landelijke competitie voor 60+ wielrenners waar hij het opneemt tegen andere oud Amateur wielrenners. “Het grote voordeel van fietsen vind ik dat je even helemaal nergens aan denkt”, legt Kees uit. “Tijdens het wielrennen staat m'n hoofd ‘uit’, dan vind ik volledige ontspanning. Als je verantwoordelijk bent voor een bedrijf van 40 man, dan heb je die ontspanning ook wel nodig.”

Top of the bill

Door de jaren heen heeft Kees het beste fietsmateriaal kunnen vergaren. Dankzij zijn super lichte ‘Cube Litening’ 2 x 12-speed, zijn 'Storm' strandracer en zijn Zwift account is Kees in staat het hele jaar door te trainen. “Het wielrennen in de landelijke competitie is zeker prestatiegericht”, vervolgt Kees. “Het gros van de renners in die competitie is al klaar met werken. Voor hen is fietsen een nieuwe daginvulling geworden. Om je te kunnen meten met deze mannen moet je over 'top of the bill' materiaal beschikken. Naar die hoge kwaliteit streven we bij Pneuman ook dagelijks. Als wij kansen zien om brandmeldsystemen te verbeteren, dan zullen we die kansen benutten.”

Bij brand telt elke seconde

“Wat wij bij Pneuman elke dag nastreven, is dat we een bijdrage leveren aan het maximaliseren van de brandveiligheid in gebouwen. Want wat veel ondernemers zich niet realiseren, is dat de eerste prioriteit van de brandweer is om de brand beheersbaar te maken en zo de omgeving te ‘zekeren’. Als het de eigen organisatie gelukt is om het gebouw te ontruimen en iedereen veilig buiten te krijgen gaat de brandweer geen extra risico nemen door hun mensen naar binnen te sturen; dan laten ze de brand bij voorkeur gecontroleerd uitbranden. Met alle materiële schade van dien …”

Focus op tijdwinst

“Met onze brandmeldsystemen focussen we op tijdwinst. Want hoe eerder je als eigenaar of beheerder geïnformeerd kunt worden over een brand, of als je dankzij een snelle rookmelding een brand kunt voorkomen, hoe meer slachtoffers gespaard kunnen worden. En hoe meer de materiële schade beperkt blijft. Bij brand telt elke seconde. Daarom is het onze missie om steeds intelligentere en snellere meldsystemen te ontwikkelen.”

Doorzettingsvermogen

In zijn vrije tijd fietst Kees vooral voor de ontspanning en het plezier dat het fietsen hem geeft. Maar tijdens een wedstrijd is dat anders. “Tijdens een wedstrijd denk je niet na, dan rij je op intuïtie”, legt Kees uit. “Dan gaat het erom je positie te verbeteren en er - ongeacht de omstandigheden - het beste van te maken.” Daarin ziet Kees wel raakvlakken met de koersstrategie van Pneuman. “Wij checken ook regelmatig hoe onze concurrenten ervoor staan en hoe we onze marktpositie kunnen verbeteren. En net als tijdens een koers waarin de regen met bakken naar beneden komt, zit het in het zakelijk leven ook wel eens tegen. Dat is in beide gevallen geen pretje, maar je moet wel door. Ik denk dat je dat doorzettingsvermogen als fietser en als ondernemer nodig hebt. Afhaken is nooit een optie want dan haal je je doel niet.”

De kracht zit ‘m in de balans

“Eigenlijk kan het een niet zonder het ander”, concludeert Kees. “Voor mij werkt de combinatie van fietsen en werken heel goed. Het werk stelt me in staat mijn sport te beoefenen en mijn sport zorgt ervoor dat ik fysiek en mentaal fit blijf om mijn werk zo goed mogelijk te doen. De kracht zit ‘m in de balans tussen beiden.”