Hoe bewust ben jij je van brandveiligheid op de werkvloer?

Een vonk die van je lasapparaat afspringt en op de houten vloer terechtkomt. Of dat verstopte rookafvoerkanaal boven het fornuis in je restaurantkeuken … Een brand ontstaat makkelijker dan je denkt.

Bewustwording is hierbij het toverwoord. Want als iedereen op de werkvloer zich bewust is van zaken die brandgevaar opleveren, dan wordt het eenvoudiger om een echte brand te voorkomen. Maar waar moet je op letten als je aan de slag gaat op je werkplek?

Wij geven je vier tips. Als je deze tips dagelijks toepast vóór en tijdens je werkzaamheden, heb je het risico op het ontstaan van een brand al voor het grootste deel teruggebracht tot heel klein. En dat zonder dat het je ook maar iets kost. Gratis preventie dus.

Tip 1 Kijk goed om je heen om eventuele brandgevaarlijke situaties op je werkplek te constateren en te minimaliseren voordat je aan het werk gaat. Werk je bijvoorbeeld met brandbare materialen of levert het werk zelf brandgevaar op? Pak er dan een brandblusser of brandblusdeken bij.

Tip 2 Als je met elektrische apparaten werkt, is het belangrijk om deze goed schoon te maken na gebruik. Als er zich ongemerkt veel stof verzamelt in of rond de voeding van het apparaat, neemt de kans op brand snel toe. Check dus voordat je aan het werk gaat of je apparatuur goed stofvrij is.

Tip 3 Kijk ook kritisch naar de buitengevel van je pand. Staan daar wellicht brandbare materialen zoals houten pallets, plastic kratten, gereedschappen of voertuigen? Verwijder deze dan en houdt de buitenmuren van je pand zoveel mogelijk vrij. Dit verkleint het risico dat een brand die aan de buitenkant van je pand ontstaat, naar binnen slaat.

Tip 4 Loop regelmatig met je werknemers de mogelijke brandveiligheid risico’s door en check of iedereen weet wat hij moet doen om brand op de werkplek te voorkomen. Herhaal dit elke vier weken, want kennis en alertheid zijn je belangrijkste wapen in de strijd tegen brand.

Meer weten?

Voorkomen is beter dan genezen. Wilt u meer weten over wat u kunt doen om mensen, materialen en machines zo goed mogelijk te beveiligen tegen brand? Schakel dan de expert in. Dan kijken zij samen met u welke situaties in uw pand potentieel brandgevaarlijk zijn en wat u hier aan kunt doen.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351