Duo functionaliteit van een brandmeldpaneel in rust: wat kun je ermee?

Voor veel bedrijven en instellingen is de aanschaf van een digitaal brandmeldpaneel een serieuze investering waar men goed over nadenkt alvorens tot aanschaf over te gaan. Een logische vraag die wij vaak krijgen is dan ook: ‘Wat kan ik er nog meer mee dan alleen brandmeldingen ontvangen’? ‘Een heleboel’, antwoorden wij dan. ‘En dat zijn dan ook nog eens leukere dingen dan brandmeldingen ontvangen!’

Mes snijdt aan twee kanten

Behalve voor het melden van brand is een brandmeldpaneel ook voor andere functionaliteiten inzetbaar. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het welkom heten van gasten. Of voor het geven van veiligheidsinstructies of reisinformatie. Of het tonen van het energiegebruik of besparingen in waterverbruik. Het paneel kan zelfs ingezet worden als reclamezuil. Gebruikers kunnen helemaal zelf bepalen wat ze willen tonen. Zo dient de investering meerdere doelen. Vaak valt dit soort informatieverstrekking - als duo functionaliteit van een brandmeldpaneel - onder narrowcasting. Sommige bedrijven hebben hier intern een programmering voor die op meerdere schermen draait. Het scherm van het brandmeldpaneel, dat veelal in de entree hangt, kan hier ook voor gebruikt worden. De boodschap kan via de 2de HDMI aansluiting getoond worden op het scherm.

Wat eist NEN 2535?

Voor een digitaal brandpaneel is in de eerste plaats betrouwbare hardware nodig zoals een touchscreen en een server. De server mag alleen gebruikt worden om te communiceren met de brandmeldcentrale en met het scherm. Daarnaast mag het paneel in zijn ‘vrije tijd’ iets anders doen. De hardware of de software zorgt er bij een brandmelding voor dat het paneel hier voorrang aan geeft en dat een eventuele andere uiting wordt onderbroken, zoals geëist in NEN 2535. Uiteraard hopen wij dat het paneel doorlopend ingezet kan worden voor leukere doeleinden dan het melden van brand. Maar als er dan toch een melding komt, moeten alle betrokkenen er wel van op aan kunnen dat die melding direct op het scherm verschijnt. Daarom is het goed om te weten dat zodra er een brandmelding binnen komt, het paneel direct aan het werk gezet wordt om de melding zo snel en zo duidelijk mogelijk weer te geven.

De mogelijkheden zijn oneindig

De functionaliteit van het paneel is in zijn functie van brandmeldpaneel ook uit te breiden met tal van extra mogelijkheden die belangrijke informatie bij een brand kunnen verschaffen. Hierbij valt te denken aan een route aanduiding voor een aanvalsplan of een ontruimingsplan. Of een aanduiding van de plek waar gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen. Ook posities van verzamelplaatsen, natte en droge blusleidingen en dergelijk zijn weer te geven. Ga dus goed na welke informatie voor uw situatie van belang is. De mogelijkheden zijn oneindig.

Even sparren?

Bel ons gerust. Door met ons te sparren komen we er samen achter wat er op uw meldpaneel moet en mag verschijnen en hoe dat eruit moet zien. We denken graag met u mee. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351