Drie slimme hulpmiddelen voor een optimale ontruiming

In deze eerste blog van ons tweeluik over ‘De Zin en Onzin van Ontruimingsoefeningen’ duiken we dieper in de wereld van hulpmiddelen die van pas komen bij het plannen en uitvoeren van een ontruimingsoefening. En we beantwoorden de vraag 'Kan ik een brandmeldpaneel gebruiken bij een ontruimingsoefening?

Gezamenlijk Oefenen voor Efficiënte Evacuatie

Voor het ontruimen zijn er diverse hulpmiddelen. We hebben de brandveiligheids-voorzieningen binnen een gebouw die er zijn om een pand veilig en snel te kunnen ontvluchten. Denk aan vluchtroutes, compartimenteringen en nooddeuren. Maar denk ook aan sleepmatrassen, EVAC Chairs, vluchtmaskers en dergelijke indien het het gebouw en de gebruiksfunctie hierom vraagt. Maar zoals het gezegde luidt: oefening baart kunst. Mensen moeten getraind worden in het correct verlaten van de locatie en in het juiste gebruik van hulpmiddelen. Bovendien verplicht de Arbowet verschillende gebruikers binnen eenzelfde locatie om de ontruiming gezamenlijk te oefenen en deze afspraken op papier vast te leggen.

Geografische Panelen voor Nauwkeurige Plaatsbepaling

Een handig hulpmiddel bij het lokaliseren van een brand is een geografisch paneel. Deze panelen kunnen buiten bij de ingangen van gebouwen, bij de BMC en op verschillende punten binnen het gebouw geplaatst zijn. Ze tonen welk type melding waar in het gebouw en op welke verdieping is geactiveerd. Voor de brandweer zijn deze panelen ook van onschatbare waarde, vooral buiten kantooruren en wanneer ze de locatie niet kennen. Het paneel helpt dan bij het snel interpreteren van de melding locatie, waardoor de brandweer sneller kan handelen bij een interventie.

Digitale Brandmeldpanelen voor Geavanceerde Functionaliteit

In moderne en complexe gebouwen zien we steeds vaker digitale brandmeldpanelen. Deze bieden meer functionaliteit dan de traditionele varianten. Naast de standaardfuncties zoals LED-indicatoren en sirenes, hebben digitale panelen op afstand bedienbare functies voor de Brandmeldinstallatie (BMI). Deze geavanceerde mogelijkheden helpen bij een snellere en efficiëntere reactie tijdens noodsituaties. In de volgende blog van dit tweeluik gaan we dieper in op de Zin en Onzin van Ontruimingsoefeningen en op de vraag waarom oefenen zo belangrijk is.

Meer weten?

Wil je nu al meer weten over de verschillende soorten brandmeldpanelen en welke het meest geschikt is voor jouw organisatie?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0299 411350, bij Pneuman denken we graag met je mee.

 

Over de auteur: Robert Schoormans is BHV expert.

Meer informatie over het werk van Robert vind je op: https://www.linkedin.com/in/rschoormans/

 


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351