Brand! Vluchten of blussen?

Een kleine brand kan zich in luttele seconden uitbreiden tot een flinke uitslaande brand. Dit gegeven maakt dat je slechts drie minuten de tijd hebt om jezelf (en eventueel anderen) in veiligheid te brengen. Als je dan ook weet dat de brandweer gemiddeld acht minuten nodig heeft om de locatie van de brand te bereiken, kunnen we wel stellen dat een brand sneller is dan de brandweer. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips waarmee je zelf de brandveiligheid in en om je pand kunt vergroten.

Vijf tips om de brandveiligheid te vergroten:

Om je eigen omgeving zo brandveilig mogelijk te houden, kun je zelf veel doen. Zo maak je al een groot verschil door de volgende adviezen op te volgen:

  1. De eerste, meest voor de hand liggende tip is: ga veilig om met vuur. Roken is brandoorzaak nummer 1, laat dus geen brandende sigaret op of in de asbak liggen.
  2. Maak (en hou) elektronische apparatuur stofvrij. Dit geldt ook voor stekkerdozen.
  3. Zet elektronische apparatuur uit als je het pand verlaat. En laat geen opladers in het stopcontact zitten; opladers kunnen te heet worden en zo brand veroorzaken.
  4. Zorg altijd voor voldoende ruimte op de vluchtweg. Geloof het of niet; veel vluchtwegen worden geblokkeerd door spullen zoals overtollig kantoormeubilair, dit vergroot bovendien de kans op brand.
  5. De laatste belangrijke preventie tip is het sluiten van binnendeuren. Bij een brand is rookontwikkeling vaak de grootste bedreiging omdat je lichaam geen zuurstof krijgt wanneer je rook inademt. Door de binnendeuren te sluiten houd je giftige rook langer buiten je verblijfsruimte in het geval van brand.

​Wanneer moet je vluchten?

Je weet nu dat je slechts drie minuten hebt om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. Daarom is het belangrijk om vooraf - dus in een situatie waarin er geen brand is - te bespreken wat je zelf kunt blussen in geval van brand en wanneer je moet vluchten. Beginnende brandjes kun je in de regel zelf bestrijden met water, een blusser of een blusdeken. Is de brand echter groter dan een voetbal? Breng jezelf en anderen dan zo snel mogelijk in veiligheid! Pas zodra je buiten staat en de brandweer is nog niet gewaarschuwd, bel je 112.

En als vluchten niet gaat?

Kun je het gebouw niet verlaten, bijvoorbeeld doordat de rook je het zicht ontneemt? Probeer dan bij een raam aan de straatkant te gaan staan zodat de brandweer je kan zien. Is er sprake van dichte rook? Blijf dan laag bij de grond waar je nog adem kunt halen, want rook heeft de eigenschap om op te stijgen. Maak als het kan een paar doeken nat en houd deze voor je neus en mond. Maar wat je ook doet: ga nooit terug een brandend gebouw in!

Gratis brandpreventie

Wees dus alert en wees je bewust van het gevaar van vuur. Zo kun je brand en schade voorkomen. Bewustwording van brandgevaar en er naar handelen is de belangrijkste stap in gratis brandpreventie.

Even sparren?

Heeft u na het lezen van deze blog behoefte om even te sparren over uw eigen brandpreventie situatie? Neem dan gerust contact met ons op; we denken graag met u mee. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351