Brand in mijn pand! Maar waar?

Brand in je pand? Dan is het zaak snel te handelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het is om de brand te doven en hoe beperkter de schade. Dus is het van belang dat je direct weet waar je precies moet zijn. Hoe kom je daar het snelst achter?

Dat hangt ervan af hoe goed je bent voorbereid. Heb je geen brandmeldinstallatie dan moet je maar hopen dat jij of iemand anders de brand snel ontdekt. Heb je wel een brandmeldinstallatie dan gaat het als volgt. Zodra een automatische brandmelder ergens in je pand een brand detecteert, is de locatie van die brandmelder bekend. Maar hoe wordt dit signaal verder gecommuniceerd? En naar wie?

Verplichte doormelding

Bij een verplichte doormelding gaat er - zodra rook en/of vuur gesignaleerd wordt - direct een signaal naar de brandweer. In dit geval wordt meestal alleen het adres van de brandmeldcentrale doorgegeven aan de BHV. Dit is de locatie van de entree van het gebouw. De brandmeldcentrale meldt, indien uitgerust met een display, het adres van de melder die ‘in alarm staat’. Of hierbij ook de locatie van de brand vermeld wordt, hangt af van de tekst die in de meldcentrale is geprogrammeerd. Gebruik je een Personenoproepsysteem dan is het mogelijk teksten via het tekst protocol ESPA te ontvangen van de brandmeldcentrale. Dan wordt in tekst of code aangegeven om welke melder het gaat. Het Personenoproepsysteem geeft alleen tekst, geen beeld.

Conventioneel versus Digitaal

Is je installatie uitgerust met een brandmeldpaneel dan vertelt dit paneel je meer over de precieze locatie van de brand. Namelijk in welke zone, compartiment of groep het alarm is afgegaan. Dit wordt weergegeven in de plattegronden van alle bouwlagen van het pand. Op een digitaal brandmeldpaneel worden naast weergaves op zone niveau ook op melder niveau gegevens weergegeven in een tekstvenster. Je moet nog wel zelf naar het brandmeldingspaneel toe kunnen lopen maar dit hangt uiteraard zelden naast de brandhaard.

Melding via smartphone

Via een beveiligde Cloudomgeving is het tegenwoordig mogelijk om informatie over elke storing of melding direct door te geven naar je smartphone. Dat kan in de vorm van tekst zijn of beeld en op elk niveau. Kortom; de precieze locatie van een brandalarm kan tegenwoordig door iedereen die dit moet weten op zijn of haar smartphone worden ontvangen.

Interesse? Bel Pneuman: 0299 411 350.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351