Waarschijnlijk zijn ze je niet ontgaan: de aanbiedingen voor zonnepanelen die met grote regelmaat voorbij komen. De kostenbesparende voordelen van zonnepanelen worden zo aantrekkelijk neergezet dat je er bijna niet omheen kunt. Want zeg nu zelf: als eigenaar of beheerder van een pand of gebouw ben je toch altijd op zoek naar manieren om de energiekosten omlaag te brengen? Wat de aanbieders er niet bij vermelden, is dat er regelmatig dakbranden ontstaan als gevolg van het niet vakkundig monteren van zonnepanelen.
Nederland is een relatief klein land. Maar als we kijken naar het aantal zonnepanelen dat op Nederlandse daken is geïnstalleerd, behoren we tot de top-3 van landen in Europa. En als we kijken naar de energie-transitieplannen van de overheid, zal zonne-energie alleen nog maar toenemen. Een goede kwaliteitscontrole lijkt daarom evident.
Door het toenemend aantal branden op daken waar zonnepanelen geplaatst zijn, heeft het RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) begin 2019 een inventarisatie van deze branden laten maken door TNO. Wat bleek? De branden hadden voorkomen kunnen worden als er een onafhankelijke kwaliteitscontrole door een vakkundig installateur had plaatsgevonden. Naar schatting ontstond 30% tot wel 80% van de dakbranden op daken met zogeheten ‘in-dak systemen’, die als het ware een onderdeel zijn van de dakbedekking. Dit in tegenstelling tot de ‘op-dak systemen’ die - de naam zegt het al - op het dak gemonteerd worden. Een mogelijke oorzaak is dat het systeem erg dicht op de onderliggende lagen ligt, waar zich vaak brandbare isolatiematerialen en folies bevinden. Terwijl een op-dak systeem vaak op enige afstand van het dak en op een onbrandbare pannen laag ligt.
Oorzaken van dakbranden zijn niet altijd met zekerheid aan te wijzen. Vaak wordt gedacht aan ondeugdelijke verbindingen. Het gebruik van connectoren van twee verschillende merken in één verbinding en het niet vakkundig monteren van stekkers komen vaak als oorzaak naar voren. Een vakkundig installateur is dus belangrijk. Net als een onafhankelijke kwaliteitscontrole.
Heb je al zonnepanelen op het dak van je gebouw of ben je misschien van plan deze te gaan installeren? Dan is het de moeite waard om de risico-inventarisatie van TNO te lezen. Klik hier om het rapport te downloaden.