Kun je systemen met elkaar laten ‘praten’ in hun eigen taal?

Laatst vroeg een van onze klanten of wij ervoor konden zorgen dat er vanuit de brandmeldcentrale specifieke meldingen van storingen weergegeven kunnen worden op haar brandmeldpaneel. Maar zonder het gebruikelijke ‘gedoe’ met vertaalslagen van het protocol van de fabrikant naar het brandmeldpaneel. Voor ons een fluitje van een cent. Nu zul je je misschien afvragen: ‘Maar hoe doen jullie dat dan?’

Esperanto is mooi, maar ...

Alle fabrikanten van brandmeldcentrales - of het nu Siemens, Honeywell of een andere multinational is - gebruiken bij de programmering een eigen protocol. Dit protocol is niet voor iedereen vrij toegankelijk. Om 'derden' te kunnen laten communiceren met hun centrale, vertalen fabrikanten hun protocol naar iets universeels via een extra device. Een soort Esperanto, zeg maar. De partij waarmee je wilt communiceren staat voor een zelfde exercitie en vertaalt ook via een extra device naar het universele protocol.

Waar lopen deze partijen dan tegen aan?

Ten eerste omvat de universele taal niet alle data die de centrale uit kan sturen. Bovendien moeten beide partijen een vertaalslag maken om de universele taal te kunnen spreken. Hiervoor is aan beide zijden een fysieke converter nodig. Dit zorgt voor extra kosten. Ook het aansluiten hiervan kost meer bekabeling, waarmee de kans op storingen en fouten toeneemt.

Wij spreken niet één maar álle talen

Dit klinkt allemaal nogal ingewikkeld. En dat is het ook. Daarom pakt Pneuman het anders aan. Doordat wij al drie decennia in de 'brandmeld business' zitten, hebben veel fabrikanten ons hun geheimtaal toevertrouwd. Die geheimtaal hebben wij ons eigen gemaakt. Op deze manier hoeven fabrikanten dus helemaal geen vertaalslag te maken en 'praten' wij rechtstreeks met hen in hun eigen taal. Zonder converters.

Directe overdracht van cruciale informatie

Door ons te conformeren aan de taal van de fabrikant, kunnen we elk project in diens eigen taal uitvoeren. De voordelen voor de gebruiker zijn legio: kostenbesparing doordat er minder apparaten en minder bekabeling nodig is. En de veiligheid neemt toe, want er is geen tweezijdige vertaalslag meer nodig. En doordat er geen informatie meer tussen de wal en het schip verzeild raakt, neemt de faalkans af. En dat is zeker in het geval van brand een situatie waar je naartoe wilt: een snelle en directe overdracht van cruciale, misschien wel levensreddende - informatie.

Even sparren?

Wil jij na het lezen van deze blog meer weten over de mogelijkheden om jouw brandmeldpaneel te koppelen? Bel ons gerust. Dan kijken we samen wat de beste oplossing is. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351