Amsterdam UMC, locatie VUmc: de realisatie van een bijzonder project

Het vervangen van de oude brandmeldpanelen door ‘state of the art’ touchscreens in een ziekenhuis dat op volle toeren draait en dagelijks honderden medewerkers en patiënten ontvangt. Dat was de uitdaging waar Technisch Beheerder Brandveiligheidsinstallaties Geoffrey Meijerman en zijn collega Norbert Witteman van het Amsterdam UMC, zich voor geplaatst zagen.

Een al even bijzonder als complex project, omdat het VUmc Amsterdam een enorm groot ziekenhuis is dat uit twee locaties bestaat en dus ook twee brandmeldpanelen herbergt. Samen kwamen Geoffrey en Pneuman tot een effectief concept waarbij de Pneuman Portal ook door meldt naar de smartphone van een aantal gebruikers. Geoffrey Meijerman vertelt hoe ze dit omvangrijke project hebben aangepakt en welke uitdagingen ze onderweg tegenkwamen.

“Norbert en ik zijn beiden projectengineering deskundige en hebben samen behoorlijk wat ervaring op het gebied van brandbeveiliging. De oude beeldschermen die in de centrale hal hingen waren behoorlijk aan slijtage onderhevig. De schermen staan 24 uur per dag, 7 dagen per week aan. Waardoor de kleuren behoorlijk verlopen waren. In het kader van onze opdracht; het VUmc certificeren, hebben we besloten eerst de hardware te vervangen en later te kiezen voor de digitale touchscreens van Pneuman. In dit traject hebben we zelf de opdrachten en de projectbegeleiding georganiseerd van zowel het branddetectiebedrijf, de installateur en Pneuman.”

Krachttoer

“Het vervangen van de oude panelen gaf weinig problemen anders dan dat we de juiste maat moesten vinden, omdat de panelen ingebouwd waren. Die inbouwmaat moest dus gehandhaafd blijven. Gelukkig kwam de maat van de nieuwe touchscreens overeen met de afmeting van de koven waarin ze geplaatst werden. Met vier man hebben we het oude paneel uit de koof weten te tillen en hebben we het nieuwe 70” touchscreen er weer in geplaatst. Dit bleek nog een behoorlijke krachttoer. De oude schermen wegen namelijk zo’n 70 kilo per stuk en bevinden zich in holle wanden. Daar was ook voldoende ruimte voor de serverkast van Pneuman en een nieuwe UPS. Vervolgens kwamen we erachter dat de interface, de stekker van het touchscreen naar brandmeldinstallatie, aangepast moest worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende verloopstekkers verkrijgbaar, dus dat probleem was ook zo opgelost. Verder zijn de KVM switches die voorheen werden gebruikt zijn, waar nodig, verwijderd. En het houtwerk kreeg hier en daar een likje verf.”

Meer weten over deze bijzondere case?

Heb je als beheerder of installateur behoefte aan meer details naar aanleiding van deze case? Klik dan hier voor de referentie case op onze website. Of bel ons even. Wij zijn Pneuman.


> Blijf op de hoogte van Tips!

Ad Smits
+31299411351