Het vervangen van de oude brandmeldpanelen door ‘state of the art’ digitale brandmeldpanelen in een ziekenhuis dat op volle toeren draait en dagelijks honderden medewerkers en patiënten ontvangt. Dat was de uitdaging waar Technisch Beheerder Brandveiligheidsinstallaties Geoffrey Meijerman en zijn collega Norbert Witteman van het Amsterdam UMC, zich voor geplaatst zagen.
Een al even bijzonder als complex project, omdat het VUMC Amsterdam een enorm groot ziekenhuis is dat uit twee locaties bestaat en dus ook twee brandmeldpanelen herbergt. Geoffrey Meijerman vertelt welke uitdagingen hij onderweg tegenkwam en waarom hij koos voor een digitaal touchscreen.
Geoffrey: “De oude brandmeldpanelen waren heel groot en zaten al ingebouwd in een koof. Dus de eerste uitdaging was een scherm vinden dat zou passen in onze ruimte. Die schermen vonden we met hulp van Pneuman gelukkig al snel. Vervolgens bleek het geen ‘plug and play’ scenario te zijn. De nieuwe digitale touchscreens hebben namelijk HD resolutie terwijl de bestaande beelden uit het management systeem die we tijdelijk moesten tonen, een veel lagere resolutie hadden. Dat probleem heb ik bij fabrikant Siemens neergelegd. Zij kwamen met een passende oplossing in de vorm van een ‘verloop.’ Het tweede probleem was dat de besturingskasten van Pneuman moesten passen in de bestaande koven op de twee locaties. Daarom hebben we de beide combinaties vooraf heel precies ingemeten en bij montage bleek alles gelukkig prima te passen.”
“Het oude paneel liet één groot complex zien van wel vier of vijf gebouwen. Dat was niet echt overzichtelijk. Het nieuwe touchscreen laat veel meer details zien, zoals de verdieping en de exacte locatie van de brandmelding. De indicatielampjes geven een helder, goed zichtbaar signaal. Ook verschijnt er bij een brandmelding een tekst op het touchscreen die rechtstreeks uit de brandmeldcentrale komt. Deze tekst geeft niet alleen het groepsnummer en het volgnummer van de melder weer, maar ook om welke locatie het gaat, welk gebouw en zelfs welke ruimte, plus een omschrijving van die ruimte. Zo kan de BHV organisatie vrij snel zien hoe ze met de brand moeten omgaan.”
Voor het paneel in rust wilde Geoffrey iets anders dan de geijkte, ietwat saaie blokjes die een gebouw moeten voorstellen. “Daarom heb ik de grafisch vormgever van Informatiebeheer gevraagd een mooi ontwerp voor ons nieuwe brandmeldpaneel te maken. Het paneel toont nu in rust een prachtige sfeerimpressie in 3D van het bovenaanzicht van het hele VUMC complex. Alle gebouwen staan erop. En dat alles in een haarscherpe resolutie waar de kwaliteit vanaf spat. Zodra er een brandmelding is, verdwijnt de sfeerimpressie naar de achtergrond en krijg je een glashelder beeld van de precieze locatie van de brand.”
Een andere reden waarom Geoffrey voor dit systeem koos, was de mogelijkheid om doormeldingen te kunnen ontvangen op zijn smartphone. “Dit is echt een zeer belangrijke meerwaarde voor ons”, vervolgt Geoffrey. “De komende tijd ga ik evalueren wat ik hier mee kan en wil. Zo moet ik bijvoorbeeld beslissen wat ik precies in beeld wil kunnen hebben bij een brandmelding. Welke schermafbeeldingen wil ik kunnen opvragen? Dat is nog een kwestie van puzzelen hoe ik de beste toepassingen kan maken en daarmee alles uit het systeem halen wat erin zit. Hoe we de doormelding naar smartphones precies gaan inzetten zal de toekomst dus uitwijzen.”
Heb je als beheerder of installateur behoefte aan meer details naar aanleiding van deze case? Klik dan hier voor de referentie case op onze website. Of bel ons even. Wij zijn Pneuman.