Amsterdam UMC - Locatie VUmc

De realisatie van een bijzonder project

Dit is in alle opzichten een heel bijzonder project. De opdrachtgever; het VUMC Amsterdam is een enorm groot ziekenhuis, dat uit twee delen/locaties bestaat en dus ook twee brandmeldpanelen herbergt. De beheerders van de brandmeldinstallaties, Geoffrey Meijerman en Norbert Witteman, organiseerden het hele traject zelf; van ontwerp tot opdrachtverstrekking en installatie. Het is een prachtig en duidelijk paneel geworden dat ook doormeldt naar de smartphone van een aantal gebruikers. Een project zo bijzonder, dat we er niet alleen een referentie case maar ook een aantal blogs aan hebben gewijd.


De Case:

Geoffrey Meijerman is Technisch beheerder Brandbeveiligingsinstallaties bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Met zijn collega Norbert Witteman ontwierp hij een digitaal brandmeldpaneel (touchscreen) voor het VUmc en liet dit uitvoeren door Pneuman. Een uitzonderlijk project omdat maar weinig beheerders over de benodigde technische kennis beschikken voor een dergelijk project. Het Amsterdam UMC herbergt in totaal 25 centrales, brandmeld-, ontruiming-, water-blus- en blusgasinstallaties.

De uitdaging

De oude brandmeldpanelen in het ziekenhuis waren niet meer up to date en hoognodig toe aan vervanging. Feitelijk was het niet meer dan een groot beeldscherm met een stilstaande tekening. De led-lampjes brandden zo flets, dat nauwelijks zichtbaar was welk lampje knipperde en voor welke afdeling dat lampje stond. Bovendien waren er in de loop der jaren zoveel led lampjes bij geplaatst, dat de beheerders en de BHV-ers door de bomen het bos niet meer zagen. Ook was de kleurweergave van het scherm in de polikliniek een andere dan die van het scherm in de controlekamer.

De oplossing

Als deskundigen kozen Geoffrey en Norbert voor Pneuman als partner bij deze complexe klus. De beheerders besloten eerst alle oude beeldschermen te vervangen voor hoogkwalitatieve digitale touchscreens. De volgende stap was draagvlak creëren binnen de organisatie voor de nieuwe, gewenste visualisatie. En tenslotte zou Pneuman de nieuwe software voor de touchscreens ontwikkelen en installeren. Al met al een meerjarenplan, waarvan de uitvoering geheel bij Pneuman lag.

De winst

Geoffrey: “De nieuwe touchscreens bevallen heel goed. Ze zien er veel strakker uit en geven een haarscherp beeld van zeer hoge resolutie. Een andere verbetering is dat we nu ook kunnen inzoomen op specifieke gedeelten van het gebouw als zich daar iets afwijkends lijkt te bevinden. Een van de grote voordelen van deze oplossing is dat we ook doormeldingen op onze smartphones kunnen ontvangen. Vervolgens kan ik vanuit elke locatie inloggen op de server van Pneuman en kan ik zien waar de brandmelding zich precies bevindt.” 

Eyecatcher

Voor het nieuwe touchscreen ‘in rust’ liet Geoffrey een speciale 3D tekening ontwerpen; een prachtige sfeerimpressie van het hele VUMC complex van bovenaf gezien. Het is de grote trots van Geoffrey en een eyecatcher voor de bezoekers die de afbeelding ter oriëntatie gebruiken. Geoffrey: “Alle gebouwen staan erop. En dat alles in een haarscherpe resolutie waar de kwaliteit vanaf spat. Zodra er een brandmelding is, verdwijnt de sfeerimpressie en krijg je een glashelder beeld van de precieze locatie van de brand.” 

Beter overzicht

“Dankzij de nieuwe touchscreens hebben we nu een veel beter overzicht van de werkelijke situatie in de gebouwen. Bovendien kunnen we op afstand inloggen en meekijken als er zich een brandmelding voordoet. We hoeven dus niet fysiek in de buurt van een brandmeldpaneel te zijn. Hierdoor kan ik bij een brandmelding de mensen van de Technische Dienst op afstand instructies geven over waar de brand zich precies bevindt en welke afsluiters ze het best kunnen dichtdraaien.”

De voorbereiding

Anderhalf jaar later was het tijd om digitale touchscreens van nieuwe software te voorzien. Daarbij heeft Geoffrey de engineers van Pneuman voorzien van zoveel mogelijk technische specificaties. “Ik denk dat wij een van de weinige eindgebruikers zijn die zelf projectleider zijn bij een dergelijk omvangrijk en complex project. Doordat wij de taal van Pneuman spreken, konden zij hun offerte optimaal afstemmen op onze wensen. Hierdoor was het eerste ontwerp van Pneuman eigenlijk al bijna perfect.”

De samenwerking

“Samenwerken met Pneuman is altijd een feestje. Ad en Kees en de andere mannen zorgen altijd voor een leuke, positieve werksfeer. Bovendien geven die jongens altijd veel tools, tips en ondersteuning. Mocht het Amsterdam UMC in de toekomst nog meer touchscreens nodig hebben, dan zal ik Pneuman zeker aanbevelen bij mijn toekomstige brandveiligheid collega's”, aldus een tevreden Geoffrey.

Meer weten over digitale brandmeldpanelen? +31 (0)299 411 350 | [email protected]